Árulkodó nyomok

2024.02.20. 19:51

Egy hód tehette tiszteletét a szombathelyi Csónakázótó partján - fotók

Minden valószínűség szerint egy apró kirándulásra érkezett az az állat, mely egy fa kérgének megrágásával hagyott nyomokat maga után.

Horváth Zoltán Szabolcs

Egy-két hód kirándulhatott ide a Perintből éjjel

Fotó: Szendi Péter

Egy kifejezetten sikeres visszatelepítési programnak köszönhetően ma már minden valószínűség szerint több mint 10 ezer hód élhet Magyarország vizeiben. Így nem kell csodálkozni azon, ha néha-néha akár a „belvárosban” is találkozhatunk a nyomaikkal.

- Talán már sokan tudják, hogy a hódok kizárólag növényekkel táplálkoznak. A téli időszakban a zöld növények elfogyasztására kevesebb lehetőségük nyílik, így a fák kérgével is színesítik az étlapjukat. De a rágás nem csak a táplálkozást szolgálja náluk, hanem a „fogápolást” is. Amúgy a hódok folyóvizekben élnek, így a szombathelyi Csónakázótó partja nem tekinthető állandó tartózkodási helyüknek. Valószínűleg egy-két példány kirándult oda éjszaka a Perintből, vagy az Arany-patakból – mondta dr. Szinetár Csaba az ELTE SEK Biológiai tanszékének tanára, aki hozzátette: fontos tudni, hogy a hódok összességében sokkal több hasznot hajtanak, mint amennyi károkozás írható a számlájukra. 

Fotó: Szendi Péter

Elég csak folyóvizeknél tapasztalható vízvisszatartó munkájukra gondolni, ami a mezőgazdaság számára rendkívül pozitív lehet. Lényegében pedig ők csak visszatértek oda, ahol az 1860-as években tapasztalt eltűnésük előtt éltek. Így pedig örülnünk kell annak, hogy egy őshonos faj ismét belakja a Kárpát-medencét, és azon belül Magyarországot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában