Otthon

2017.09.21. 10:00

Az ágynemű – több mint lakástextil?

SZOMBATHELY – A hálószoba hangulatát a lakástextilek teszik igazán meghitté. Ez az a helyiség, ahová pihenni, feltöltődni vonulunk vissza, hogy másnap újult erővel vágjunk neki teendőinknek.

BENEDECZKI-VARGA KRISZTINA

Foto:

A matrac és az ágynemű gondos kiválasztása mellett a pihentető alvást az ágynemű minősége is befolyásolja.

A függöny és a szőnyeg mellett az ágynemű az, ami öltözteti hálószobánkat. A kínálat óriási, ha új ágyruhát szeretnénk beszerezni, ám érdemes elgondolkodni, hogy a selymes és csillogós anyag, ami a szemnek vonzó, ugyanolyan kényelmes és kellemes lesz-e a testünknek, amikor este álomra hajtjuk fejünket.

Nagyon praktikus és mutatós dísze az ágynak, ha olyan ágyneműt választunk, amelynek mind a két oldalán eltérő minta van. Így majdnem olyan, mintha két ágyneműnk lenne, és nem unjuk meg egykönnyen. Ha új szettet szeretnénk beszerezni, az első benyomást többnyire a megjelenés, a színek, minták alapján szerezzük. Ám érdemes ennél mélyebben is belemerülni a válogatásba, mert egy minőségi darab hosszú éveken keresztül az édes álmok őrzője lehet.

A melegebb hónapokban sokan kedvelik a szatén és mikroszálas anyagokat, mert ezek hűs érzetet nyújtanak, ám az ősz beköszöntével a fázósak jobban járnak, ha flanelhuzatot választanak. Az nemcsak puha, hanem kellemes meleget is ad. Kerüljük azokat, amelyek nem légáteresztőek, mert azok alatt könnyen beizzadhatunk, ami rontja a komfortérzetet, ezzel együtt pedig az alvás minőségét.

Ha nem igazodunk el a textil tájékoztatóján, kérjünk segítséget szakembertől, mert a jó minőségű ágynemű ismérve, hogy sűrű szövésű – azonban az erre vonatkozó információt nem biztos, hogy megtaláljuk a címkén.

Csakis úgy vásároljunk ágyneműt, hogy megtapogatjuk, valóban finom és puha-e. Vannak gombos és cipzárral zárható típusok, azok különösen a gyerekágyneműknél praktikusabbak.

A szép ágynemű dekoratív része a hálószobának – hetente érdemes tisztára cserélni a garnitúrát, az anyaga legyen kényelmes, télen puha és meleg! Fotó: Shutterstock

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy milyen az anyag kezelhetősége és tisztíthatósága, mennyire gyűrődik. Ezek egyénenként más fontossági sorrendben állnak, ha dönteni kell. Saját tapasztalat alapján azt gondolom, tényleg megéri a pluszidő, amit a tájékozódásra szánunk. Megéri a jobb minőséget beszerezni, mert rendkívül bosszantó tud lenni, ha az első néhány mosás után kifakul, megnyúlik, elszakad, vagy éppen durva tapintásúvá válik az ágynemű.

Ami az ágynemű tisztítását illeti: az egészségügyi, higiénés szakemberek szerint legalább hetente cseréljünk lepedőt, húzzuk át a takarót és a párnát, mert ezek rengeteg baktérium és mikroorganizmus számára biztosíthatnak otthont. Különösen akkor, ha hajlamosak vagyunk az ágyban elfogyasztani reggelinket, vacsoránkat, vagy laptoppal együtt befészkelődni az egyébként alvásra szánt helyünkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!