az első jelen után

2018.01.14. 20:06

Állandó szomjúság gyötörte a kisfiút- kezdődő cukorbetegsége volt

Hartwig Andrea és tizenhárom éves fia, Marci Zalaegerszegről érkeztek a gyermekdiabétesz napra. A fiú és édesanyja jókedvűen és érdeklődve vett részt a komoly és játékos programokon egyaránt.

Kovács Ágnes

Arról kérdeztük Hartwig Andreát, hogyan derült ki, milyen tünetei voltak fia kezdődő cukorbetegségének, illetve hogyan befolyásolja a mindennapokat ez az állapot. – Tízéves korában derült ki – mondja Andrea. – Éppen most lesz három éve. Marci nagyon sokat ivott, extrém mennyiséget, és még éjjel is szomjúság gyötörte. Aztán jött a háziorvos, de a tesztcsík nem mutatott ki cukorbetegséget, viszont a vérvétel után egyértelművé vált a gyanú. 30-as volt Marci cukra.

Náluk egy vírusos fertőzés után jöttek elő a tünetek, az orvosok is azt mondták, hogy vírus aktiválhatta a betegséget, ami viszont alapjában véve elsősorban hajlam kérdése. Sajnos életmóddal ez a betegség nem megelőzhető. A család mindennapjait eleinte megterhelte a betegség. Szokatlan volt, állandóan számolni kellett, méricskélni, figyelni, hogy miből mennyit eszik a fiú, de Andrea szerint mostanra teljesen belejöttek. Rendszeresen kell vinni Marcit ellenőrzésre, minden evés előtt mérni kell a cukrát vércukorszintmérővel. Náluk cukor egyáltalán nincsen otthon, úgy étkezik az egész család, ahogyan a kisfiú. Átvették, megszokták ezt az életmódot. Szerencsések abból a szempontból, hogy Marci már idősebb, mert a piciknél ez a folyamat sokkal nehezebb. Egy óvodában például kevésbé lehet elvárni, hogy erre odafigyeljenek. Ha Marci mégis megkíván egy magasabb

cukortartalmú ételt, kicsit

elcsábulhat, de akkor tudják, mennyit ad ez hozzá a napi cukorbevitelhez, és ehhez igazítják a további étkezést. Most még a kamaszkor előtt vannak, ettől tartanak kicsit, mert az orvosok azt mondják, az megterheli majd a szervezetet. A család ettől függetlenül optimista, és Marci is az.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!