természetes egészség

2018.01.23. 10:00

Mire jók a gyógynövények?

A második alkalommal megrendezett Ispotály Nap nagy siker volt, az előadások a testi, lelki, szellemi épülést egyaránt jól szolgálták.

Kozma Gábor

Az idei Ispotály nap is sok érdeklődőt vonzott. Fotó: Jámbori Tamás

Élénk figyelem kísérte a jeles napon Takács Ferenc mérnök tanár, természetgyógyász előadását. A szakember a telet egészségesen átvészelni segítő gyógynövényekről beszélt, Almásy Béla független kutató-agrármérnök pedig a kertvarázslással kapcsolatos ismereteket osztotta meg. Megtudhatták a résztvevők, mire jók télen a fűszer- és gyógynövények. – Mivel a tél nagyon próbára teszi az emberi szervezetet, segíteni szeretnék, hogy kitartsunk, és egészségben várjuk a tavaszt – kezdte előadását a II. Ispotály Napon Takács Ferenc a Körmendi Kulturális Központban.

Az idei Ispotály nap is sok érdeklődőt vonzott. Fotó: Jámbori Tamás

Ezután arról beszélt, hogy a téli betegségek kezelésére 30-35 gyógynövény áll rendelkezésre az országunkban vadon termő több mint ezer gyógynövényből. A megfázás egyik legjobb ellenszere a fokhagyma, mivel jó baktériumölő, a héja pedig remek koleszterincsökkentő. Két-három felaprított gerezdet egy kistányérra kell helyezni, ez fertőtleníti a szoba levegőjét. A petrezselyem gyökere és levele is jó vízhajtó, tisztítja a vesét, és oldja a vesekövet. Magyarországon őshonos a torma, ami gombaölő és vírusgátló hatású. Azt is megtudhattuk -, hogy és ez fontos információ – soha ne adjunk ötévesnél fiatalabb gyereknek borsmentát, mert béníthatja a légzésközpontot!

Sokan nem bírják a fészkes virágzatúakat, azaz a kamillát és a cickafarkat, erre mindenkinek oda kell figyelni. Ilyen a kapor is, ami csökkenti a magas vércukorszintet.

Érdemes tavasztól tíznaponta vetni, hogy folyamatosan a rendelkezésünkre álljon, és el lehet tenni télire szárítva és felaprítva. Friss növényből ötször annyi kell a teába, mint a szárítottból, mert víz van benne. Minden fűszernövénynek van gyógyhatása, de nem minden gyógynövény fűszernövény. A tél a gyógyteák fogyasztása mellett a gyümölcsteákról is szól, a narancs és a citrom száradó héja kiváló légfertőtlenítő – mondta az előadó. Az őshonos magyar gyümölcsfák és a Pápua-Új-Guineából származó kertvarázslásról Almásy Béla kutató-agrármérnök tartott ismeretterjesztő előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában