SZOMBATHELY

2018.02.07. 16:00

Nem csak díszítések, jelentést hordoznak a hennafestések

Magosi Beáta hennafestő mester. Saját bevallása szerint a szakma alapjait akkor tanulta meg igazán, amikor még képzőművésznek készült, ezért fontosak számára azok a rajztanárok is – Vörös Ferenc, Masszi Ferenc, T. Takács Tibor -, akiknek segítsége nélkül most nem lenne ecset a kezében.

Kovács Ágnes

Magosi Beáta gyakran készít hennát és testfestést is Fotók: Magosi Beáta archivuma

 

Magosi Beáta gyakran készít hennát és testfestést is Fotók: Magosi Beáta archivuma

Amióta ember él a földön, van igénye a testfestésre, mondja Magosi Beáta. Az első emlékek a Nílus völgyéből származnak, egy ott talált múmia ujjhegyei hennával voltak színezve. A hennát mostani tudásunk szerint először Egyiptomban használták a tenyér, a talp, a körmök és az ujjhegyek festésére. A henna hűsítő hatású gyógynövény, kezdetben a sivatagi népek nem a díszítő, hanem frissítő hatását használták ki. Az ősi recept titka a múlté, a mai festék hennaporból, citromléből, eukaliptuszolajból és kristálycukorból áll.

Az ősi Indiában szimbolikus jelentése volt

A Közel-Keleten a hennát elsősorban a gonosz hatalmak távoltartására használták. Indiában a legtöbb mehndi-minta valamilyen vallási hiedelemhez vagy szokáshoz kötődik. A muzulmánok keze csak absztrakt mintákkal lehet megfestve, hogy ne vonja el figyelmüket az imáról, meséli Bea. Egyes helyeken a köldök feletti részt szentnek tekintik, így vallási jelképeket csak oda lehet festeni. Indiában a növényi ornamentika, az arab országokban a lendületesebb vonalú díszítések, Afrikában a geometriai alakzatok jellemzőek. A mintázatok kultúrától függően elsősorban az egészséget, bölcsességet, boldogságot, termékenységet vagy a szerencsét szimbolizálják. Minden mintának, formának van jelentése és üzenete. A lótuszvirág például a lélek, az élet és az újjászületés, a delfin a szabadság, az álomcsapda a rossz álmok elűzésének, a virágok általában a nőiességnek a szimbólumai. Manapság inkább díszítő céllal kerülnek a bőrre a jelképek.

Magosi Bea személyes kedvence az esküvői szertartáson viselt mehndi díszítés története. A hagyomány szerint a vőlegény látja el hennával a menyasszonyt és a család többi tagját. A minta elkészítése előtt a két öröm-anya hennát nyom a házasulandók kezébe. Ez a legjobb alkalom a család nőtagjainak az ismerkedésre. A menyasszonynak addig nem kell semmilyen házimunkát végeznie, amíg a henna le nem kopik a kezéről, és minél sötétebb a henna, annál jobban fogja szeretni a leendő anyósa. A vőlegény nevének kezdőbetűit is elrejtik a kacskaringós mintában, a vőlegénynek a nászéjszakán kell megkeresnie a monogramját. Ha megtalálja, ő lesz az úr a háznál, ha nem, akkor az asszony.

A virágminta alkalmi hennafestés

Bea azt is elmeséli, hogy a hennafestést nevezhetjük „egyfajta” testfestésnek, de azért nem összekeverendő a testfestésekkel. Az igazi testfestés aznapra szól. A henna barna, vörös vagy fekete színű, a testfesték bármilyen. A manapság elterjedt „fehér henna” nem létezik, az is testfesték. Tartóssága testtájtól és külső irritációtól függően öt-tíz nap körüli. Annál tartósabb, minél kevesebbet dörzsölődik, érintkezik vízzel. Sokan összekeverik a hennát a tetoválással, sőt tévesen nem egyszer hennatetoválásról olvashatunk. A kettő teljesen más módszerrel készül. Egyetlen kapcsolat közöttük, hogy próbaképpen sok tetoválást előz meg hennafestés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában