Szombathely akkor és most

2018.03.05. 13:55

Így nézett ki Szombathely az 50-es években

Ön felismerné a régi képek alapján Szombathely legjellemzőbb részeit?

Horváth Attila

.A szombathelyi Székesegyház az 50-es években és ma

A székesegyház a város szívében, az egykori vár területén, a régi várpalota és a vártemplom helyén épült fel. Közvetlen szomszédságában fekszenek az egykori Savaria központjának, a helytartói palota és a Szent Quirinus bazilika romjai. A helyet Szombathely első püspöke, Szily János választotta építésze, Hefele Menyhért javaslatára több változat végiggondolása után – írja a Wikipédia

A szombathelyi Fő tér, ahol egykor villamos közlekedett

Szombathelyen 1895-től egészen 1974-ig közlekedett villamos, amely egész Magyarországon ritkaságnak számított, hiszen a fővároson kívül nem sok vidéki város mondhatta el magáról, hogy lehetőség van villamos közlekedésre. Ma is csupán Miskolcon, Debrecenben és Szegeden van lehetőség a tömegközlekedés ezen fajtáját kihasználni.

 

 

 A szombathelyi AGORA – Művelődési és Sportház nem változott sokat az évek során Az AGORA- Művelődési és Sportház 1963-ban nyitotta meg kapuit Szombathelyen. Az intézmény számos koncertnek, színházi eseménynek, sportversenynek, báloknak és gálaműsoroknak ad otthont.

A város ugyan sokat fejlődött az 50-es évek óta, de még ma is akadnak olyan épületek, melyekre könnyedén ráismerhetünk a régi képek alapján is.

 

 

A képek forrása: fortepan.hu, google maps

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!