KÖRKÉP

2018.04.10. 11:00

Műfüvet a kertbe?

A műfű kertbe való telepítése hasonlít a gyepszőnyegezéshez, de van néhány fontos eltérés, amit be kell tartanunk.

Kovács Ágnes

Nyuszi helyett meglepetéstojás ül a fűben? Fotó: Pixabay

Először is a talajt ki kell ásni körülbelül 10 centiméterrel a tervezett végleges szint alá. A kiásott terület szegélyezéséhez téglát, beton járdaszegélyt, vagy műanyag ágyásszegélyt, kerti tószegélyt javasolt használni. Ezután a területet fel kell tölteni 10 centiméter vastag zúzott kő- vagy murvaréteggel, majd jó alaposan be kell döngölni, hogy szilárd és vízszintes alapot kapjunk. Ez a zúzott kő- ágy jól elvezeti a vizet, ugyanakkor stabil alapot biztosít a műfű számára. Ezután következhet a műfűtekercsek leterítése az előkészített alapra. Ügyelni kell arra, hogy az egymás mellett levő tekercsek száliránya megegyezzen.

A lerakott tekercseket az illesztéseknél fel kell hajtani, azután egy speciális műfűillesztő-szalag és egy- vagy kétkomponensű műfűragasztó segítségével ragaszthatók egymáshoz. Az illesztőszalagon egy fogazott glettvas segítségével kell elteríteni a ragasztót, így nem fog feljönni a tekercsek között. Ezután a szalagra rá kell hajtani a műfű széleit. Húzzuk ki a műfű széleit feszesre, és rögzítsük szögekkel beütve a műfű széleibe. A pázsitfüveknél a feltöltés a legtöbb esetben nem szükséges, hiszen alapvetően töltőanyag nélküli kialakításban gyártják őket. Igény esetén a műfű feltölthető gumi- granulátummal, vagy mosott homokkal. A műfű telepítése nem csak zúzottkő ágyra, hanem betonra, aszfaltra, vagy meglevő kerámia teraszburkolatra is lehetséges. Ez esetben a rögzítés szegek helyett ragasztással történhet.

Címkék#műfű#kert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában