"okosan" csináljuk

2018.05.16. 15:11

Napozás – Éltető erő vagy halálos veszély?

Minden évben a szezon kezdetén orvosok, bőrgyógyászok százai mondják el, hogy óvatosan a napozással!

Kovács Ágnes

Vízparton, nyílt vízen nem árt az óvatosság Fotó: Szendi Péter/ Vas Népe

Valamikor a törzsfejlődés során volt olyan időszak, amikor az ember távoli ősei éjszakai életmódot folytattak, és a napfény halálos ellenségük volt, könnyen zsákmányául estek a ragadozóknak, illetve védtelenek voltak a nappali fényben. Ha manapság már nem is halálos ellenségünk a napsütés – habár az utópiák, fantasztikus regények a környezet pusztulása miatt riogatnak bennünket effélékkel -, azért szakemberek, kozmetikusok az utóbbi években gyakran óvatosságra intenek. Pedig az emberi szervezetnek nemcsak testi, de mentális értelemben is szüksége van napfényre. Alapvető D-vitaminforrás, amit lehet persze pótolni tablettákkal – főleg a téli hónapokban -, de beépülése nem olyan hatékony, mint amikor természetes módon jut a szervezünkbe. A közvélekedéssel ellentétben azonban nem kell órákat feküdnünk a napon, hogy megkapjuk a vitaminadagunkat, napsütéses időben, a szabadban már 10-15 perc elég a kívánt hatáshoz. És ehhez nem is kell feltétlenül közvetlen napsugárzásnak kitennünk magunkat. A klasszikus értelemben vett napozás inkább esztétikai kategória, divat a barna bőr, javít a külsőnkön és egészséget, erőt sugároz magából. Ugyanakkor tartós, barna bőrszínt szerezni tudatos napozást igényel. Könnyebben megy és szebb is lesz az eredmény vízparton, ahol a nap sugarai másként verődnek vissza a vízfelületről.

Vízparton, nyílt vízen nem árt az óvatosság Fotó: Szendi Péter/ Vas Népe

Érdemes vigyázni a napozással

Az utóbbi években viszont úgy érezhetjük, hogy napozni olyan, mintha orosz rulettet játszanánk. A napszúrás és a hőguta mindig is ismert reakciók voltak, de a bőr öregedése, a bőrrák és a napsugárzás, a napallergia, a napsütés által kiváltott herpesz, a fototoxikus reakciók – így felsorolva már eléggé ijesztően hangzanak.

Az UV-sugárzás erősödése, az ózonpajzs gyengülése közismert tény, szó szerint a bőrünkön érezzük, hogy

viszonylag kellemes, 25 Celsius fokos hőmérséklet mellett szinte égeti a bőrünket a nap. Védekezünk, árnyékba húzódunk, kalapot teszünk, a déli órákban nem megyünk napra, magas faktorú naptejeket használnunk. Amíg tehetjük – hiszen szóba került már, hogy a korallzátonyok pusztulása miatt betiltanák a naptej használatát, ami a fürdőzők testéről tonnaszámra kerül az élő tengerbe.

Szóval napozni kell, mert mértékletesen egészséges – és mert jólesik. Csak reménykedjünk, hogy a későbbiekben nem kell újra éjszakai

lényekké válnunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!