kutat, oktat, diagnosztizál

2018.06.29. 17:00

Alig múlt harminc, mégis több munkahelyen is helyt áll a szombathelyi pszichológus

Két részmunkaidős és egy teljes állásában Pachner Orsolya oktat, kutat, diagnosztizál, kognitív felméréseket végez, mellesleg nemrég doktorált.

Tóth Kata

Pachner Orsolya: – Pécsen fantasztikus volt egyetemistának lenni, de szerettem volna visszakerülni a szülővárosomba Fotó: Unger Tamás/ VN

Alig múlt harminc, és három munkahelyen kell helytállnia. Egy átlagos hetét csakis naptárral tudja elképzelni, szoros munkabeosztás szerint él, láthatóan jókedvűen és két lábbal a földön. Meglehet, több fi atalra illene az eddigi leírás, Pachner Orsolyának azonban speciális hivatása van – lelki adottságai, belső késztetése és külső érintettsége is afelé terelte, hogy humán segítő szakember, pszichológus legyen.

A pszichológia iránt a családban történt tragédia kapcsán kezdett el érdeklődni.

A gyász témakörében olvasott kamaszként, azt mondja, utána nem volt nehéz rákapni a hasonló témájú kötetekre. Popper Péter Lélek és gyógyítás kézikönyve indította el masszívan a lélektan felé, a könyvespolcára került az Atkinson-féle Pszichológia, kanizsais középiskolásként pedig a pályaválasztáskor nem is jött szóba más: csak a pszichológiafelvételiket nézegette. Felnőtteken akart segíteni: klinikai szakpszichológus lesz, az volt az elképzelése, de utólag visszagondolva, már akkor is az érdekelte, hogyan működik az ember.

Pachner Orsolya: – Pécsen fantasztikus volt egyetemistának lenni, de szerettem volna visszakerülni a szülővárosomba Fotó: Unger Tamás/ VN

Egy pont hiányzott, végül adjunktus lett

Nem volt zökkenőmentes az útja – egy pont hiányzott érettségi után a bejutáshoz –, de a kényszerűen kihagyott évet kihasználta: jogosítványt szerzett, olaszból nyelvvizsgázott, beiratkozott sportszervező menedzser OKJ-s képzésre, és újra emelt szintű érettségit tett biológiából – másodjára biztosra ment a felvételin.

2007-ben lett Pécsen pszichológia szakos hallgató, onnantól, ahogy ő fogalmaz, mind a tudományos munkában, mind az egyetemi közéletben tevékeny részt vállalt. Pszichológus diplomáját 2012- ben szerezte meg kitüntetéses minősítéssel Evolúciós és kognitív pszichológia szakirányon, utána rögtön megkezdte a PhD-tanulmányait, ott korábbi témáját, az autizmust vitte tovább. – Különlegesek az autizmussal élők, zseniális a sajátos gondolkodásuk, logikájuk, és tudományos szempontból nagyon jó modell az autizmus az általános emberi elme megismerésére is – mondja Orsi, aki részmunkaidőben a Vas Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Megyei Szakértői Bizottságában autizmussal élő gyerekeket is vizsgál.

Visszatérve az egyetemre: a mesterképzésen kognitív pszichológia szakirányon végzett. Megismerő, ezt jelenti a kognitív szó – a terület az embernek azokkal a képességeivel foglalkozik, amivel meg tudja ismerni a világot, a gondolkodással, a fi gyelemmel, az észleléssel – ez Orsi igazi érdeklődési területe. A mesterképzés után két év nappali tagozatos PhD-hallgatói élet után oktatói állást kapott a PTE Egészségtudományi Karának Szombathelyi Képzési Központjában, ahol azóta is dolgozik. – Pécsen fantasztikus volt egyetemistának lenni, de szerettem volna visszakerülni a szülővárosomba, itt többféle lehetőség van pszichológusként elhelyezkedni – így látja Orsi, és ezt bizonyítja a harmadik munkahelye is: a Markusovszky kórház, ahol a rehabilitációs osztályon egy pszichológus helyettesítésére kérték fel. Meséli: lassan lekerül a szakoktató megnevezés a neve alól az irodája ajtaján, helyette adjunktus lesz a felirat, május 17-én védte ugyanis a doktoriját. És summa cum laude minősítéssel mit hoz a jövő? – Az a biztos, mit nem. A klinikai pszichológia távol áll tőlem, arra koncentrálok, ami adott, most abból hozom ki a maximumot – mondja. Kiderül még, hogy a munkái mellett elvégezte a családterápiás alapképzést és a Metamorphosis meseterápiás képzést is, az előbbinek szeretne a végére érni, és azzal kapcsolatban pszichológiai munkát végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!