a szerelem és a hűség jelképe

2018.07.22. 14:00

Ezerarcú fűszerünk, a rozmaring

A rozmaring sokoldalú fűszernövény, hiszen nemcsak a gasztronómiában betöltött szerepe meghatározó, a szépségipar, a természetgyógyászat, de még a gyógyszeripar is felhasználja értékes tulajdonságainak köszönhetően.

brm

A rozmaring gyógyhatása széles körű Fotó: Borsos Renáta

 

A rozmaring gyógyhatása széles körű Fotó: Borsos Renáta

A középkorban a szerelem és a hűség jelképének tartották, úgy vélték, csak a becsületes ember kertjében terem e fűszer. Népi hiedelmek is kapcsolódtak hozzá. Hittek abban, hogy ha párna alá helyeznek egy rozmaringágat, akkor az távol tartja a rossz álmokat. A szokások szerint a fi atal házasulandók esküvőjük napján a családi egység összetartása és a hosszú, boldog jövő reményében bízva, rozmaring ágat ültettek házuk tájékára. A kérdés, hogy az illatos, tűlevélszerű, élénkzöld növény egészségünk szempontjából közelítve hozzá, miért olyan hasznos. A frissen és szárítva is egyaránt kedvelt növény antibakteriális hatással bír, erősen gyulladáscsökkentő, védi az agy egészségét, javítja a memóriát, a koncentrációkészséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!