Gasztroszínpad

2018.07.21. 18:52

Gyógy-vacsora Bükön a vasi közgyűlés fűszerezésével

A Gasztroszínpad pénteki showját Majthényi László és dr. Kondora Bálint szórta kellő precizitással – ízlelőbimbó nem maradt szárazon.

Lutor Katalin

Ismét kilátogattunk a 13. Gyógy-Bor Napok és Büki Gasztrofesztiválra. Meg sem álltunk a Gasztroszínpadig, ugyanis pénteken a Vas Megyei Közgyűlés elnöke és alelnöke mutatta be főzőtudományát. A menü egy igazi Mátyás király korabeli fogás volt: tehénhús kapormártással. A kapormártás azonban igazán különleges megoldással készült, nem azt a fajta fokhagyma-, vagy paradicsommártáshoz hasonló homogén dolgot kell elképzelni, ez egészen más volt. El is mondjuk miért.

A Vas Megyei Közgyűlés elnökének és alelnökének segítsége is akadt, méghozzá Majthényi László leánya, Panna. Elárulta, hogy édesapjával nagyon szeret töltött káposztát készíteni, édesanyjával pedig gyümölcslevest. A kishölgy mindemellett olyan ügyes a konyhában, hogy egyedül is elkészíti kedvenc süteményét, a francia almatortát. Hiszen, mint mondja: – nagyon könnyű elkészíteni. Most is ügyesen segít apukájának, aki hasonló otthonossággal mozog a színpadon felállított konyhapult mögött. Keze alatt csak úgy repülnek a kenyérkockák. Nos, igen, beszéljünk még erről a kapormártásról.

Kenyérkockából készül. A lepirított kis darabkákra pedig nem mást, mint a hús főzőlevében puhára párolt zöldségek kerülnek. Mátyás király konyhájának is nagy jellegzetessége volt a sok üde sárga szín, ez most is visszaköszön az ételben, a húslében ugyanis sárgarépa, zeller párolódott. Ez a kenyérre kerülve bár eláztatta azt, mégis érezhető volt a héjnak némi ropogása, ami még különlegesebbé tette az elegyet.

A sárga színeket még egy apró hozzátevő fokozta: a citrom. Citrusféléket ugyanis szintén nem a napjainkban kezdtek el használni ízesítésre, így a frissen facsart léből is került a kenyérkockás, zöldséges keverékre. A végén a lényeg: a kapor is belekerült. Így az alapfűszerekkel – só, bors – egyáltalán nem volt felismerhetetlen íz kavalkád, minden a helyén volt.

A kóstolóhoz apró tálkákban kaptunk egy szelet húst, mellé pedig a különleges kenyeres kapormártást. A borajánló sem maradt el: Bük város bora került a színpadra, a szekszárdi Fekete Borpince Shiraz válogatása. Az izgalmas, komoly vörösbor igazán királyi üdítő volt az úri lakoma mellé. Majthényi László és dr. Kondora Bálint színötös, Michelin-csillagos vizsgát tettek a büki fesztivál Gasztroszínpadán. A meghívás már a jövő évi rendezvényre is szól, ahol nincs kizárva egy elegáns madár kerül majd a terítékre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!