A jövő függönye

2018.07.24. 09:42

Ökodizájn csodákat készít újrahasznosított szívószálakból a körmendi Huszár Katalin

Látványos enteriőröket mutatott nekünk a körmendi Huszár Katalin. Megdöbbentünk, amikor elmondta, újrahasznosított szívószálakból készítette őket.

Gulyás Regina Olimpia

Huszár Katalin látványos diplomamunkája

Fotó: Tarján Gergely

 

Huszár Katalin látványos diplomamunkája. Bevállalnál egy ilyen függönyt?
Fotó: Tarján Gergely

Hogyan indul el valaki ebbe az irányba? Kata a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textil-és divat képzésében vett részt, amikor elkezdett anyagkísérletezéssel foglalkozni.

Korábban is voltak hasonló ambíciói, melyekről így mesélt: Kis koromtól fogva vonzottak a különleges struktúrák, különböző felületek és a bőr mint anyag, így a pályaválasztásnál a bőrművességet választottam iránynak.

Fotó: Albert Tímea

Ez akkor is meghatározó volt, amikor pályázott, hogy az Erasmus programmal Észtországban tanulhasson. Folytatásként az Erasmus+ keretein belül itthon vett részt egy érdekes programban, melynek témája a fenntartható fejlődés volt.

Ökodizájn
Fotó: Taczman Réka

A két hét alatt, maximalizálva az ökotudatos szemléletet, nomád körülmények közt laktunk egy kis tanyán. Az öt országból érkezett résztvevőkkel gyakorlatban sajátíthattam el fenntartható fogásokat, s közben több projekten együtt dolgoztunk. Ilyen volt például a házfelújítás vályogépítészettel vagy rakétatűzhely- és vízszivattyú konstruálása eldobott fém alkatrészekből- számolt be élményeiről.

Huszár Kata nem tervez előre, de bízik a projektje sikerében

Kata ezután Spanyolországban, majd Portugáliában képezte tovább magát a témában. Utóbbinál, a mesterdiploma megszerzése után a 3d nyomtatással és a lézervágással ismerkedett meg jobban. Szintén itt dolgozott olyan céggel is, mely ananászlevelekből gyárt bőralternatívát.

Itt tudatosult benne mi is az, amivel foglalkozni szeretne. Egyre kezdett tisztulni bennem, hogy a pazarló, környezetszennyező fogyasztói társadalom által felhasznált anyagok területén szeretnék kutakodni.- mondta.

Látványos enteriőrök. Elhinnéd, hogy szívószálból van?
Fotó: Taczmán Réka

Ezekből a tapasztalatokból építve dolgozik most az egyik fő projektjén, mely a ’notjustuseless’ nevet viseli. Ez egy kísérleti ökodizájn kezdeményezés, amelynek központjában az újrahasznosított szívószálakból készült enteriőranyagok állnak. Hol monokróm, hol színes alkotások ezek. Nem is gondolnánk, hogy miből készültek.

Különleges, mindennapokban hordható táskákat is készít Huszár Katalin
Fotó: Fülöp Péter

A fiatal nő nem feledkezett meg másik szenvedélyéről, a bőrrel való munkáról sem. Egyedi fényképezőgéppántokat készít minőségi bőrökből. A közelmúltban pedig jelmezeket is születtek a keze által, méghozzá egy kortárs alkotó kisfilmjéhez.

Ilyen jelmez sem jön velünk szembe az utcán
Fotó: Fülöp Péter

Mik a terveid a jövőre nézve?- kérdeztük tőle. Nem tervezek nagyon előre, próbálok fél éves távlatokban gondolkodni. Az elmúlt hónapban több mentorprogramra adtam be a ’notjustuseless’ projektet, ezek szeptemberben lesznek elbírálva. Ha valamelyik sikerül, 2019-ig biztosan a projekt továbbfejlesztése lesz az elsődleges célom, aztán meglátjuk, merre sodor tovább az élet- felelte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!