Egyszerűen szép!

2018.08.21. 14:00

Modern vagy hagyományos? – Vas megye legszebb kertjeit díjazták

A Parkerdei Kertbarát Egyesület szombaton délelőtt csodás díjakat osztott: a legszebb hagyományos és modern kertnek és a legrendezettebb utcának. A díjazott kerteket mi is meglátogattuk.

Lutor Katalin

A Parkerdei Kertbarát Egyesület jelenleg közel ötszáz tagot számol, ebből 165 versenyeztek és szombaton délelőtt kellemes sétával, vendégszeretettel és örömkönnyekkel díjazták, melyik a legszebb hagyományos és modern kert, valamint, hogy melyik a legrendezettebb utca. A díjátadóra dr. Puskás Tivadar szombathelyi polgármester is eljött, hogy az árnyékba bújó tömegnek elmondhassa: örül, hogy van egy ilyen civil szerveződés, hiszen egy jó dolog hozta itt össze a közösséget – a friss levegő, a kertészkedés öröme és a szabadság érzete.

Már 2007 óta hagyomány ez – kiválasztani a legszebbet, de akkor még csak a hagyományos kertek voltak divatban veteményessel, gyümölcsössel. Azóta generációváltás történt az egyesület tagjainál is. Így jött képbe, hogy modern szép kertet is válasszanak, hiszen a fiatalok inkább apró játszóteret készítenek a gyerekeknek, kerti tavat, kiülőt, más az érdeklődés, de ez nem baj – a kertek kategóriától függetlenül csodásan rendezettek.

Kategóriából egyébként kettő van, modern és hagyományos, az első helyezetteket meg is látogatjuk. Elsőként Tóthné Raffai Józsa modern kertjét vesszük birtokba, nagyon sokan vagyunk így kéri sorban haladjunk, hát így bámészkodunk át a csodás lugasokon és bájos szökőkutakon és aranyhalakkal telt tavacskán. -A férjem igazi ezermester volt – mondja a kerttulajdonos – itt sok minden az ő keze munkája. Most a lányom és a fiam segítenek a gondozásban, amikor a munka mellett van idejük. Mikor megvettük a telket mindenhol pipitér volt, aztán kitéptük gyökerestül és elkezdtünk dolgozni, eleinte bevetettük az egészet, aztán jött a kerti tó ötlete, azóta pedig mindig épül, mindig szépül – teszi hozzá a kert első számú gondozója, Tóthné Raffai Józsa.

Egy szűkebb társasággal a legszebb hagyományost indulunk megnézni – bár ezek után bennem átértékelődött a hagyományos szó jelentése. Tóthné Szalai Ildikó és párja Tóth Kálmán portája olyan, amilyenről azt hiszem valahol mélyen nagyon sokan álmodunk. Bájos kis ház hívogató verandával, az udvaron mintha festő festette volna tökéletesre a szilvákat a gyümölcstől roskadozó fán. A kertben veteményes – ettől a hagyományos kategória -, a paprikaültetvény hibátlan, ha lehet ezt mondani egy paprikaültetvényre, és a kifele úton azért a szilvát is teszteljük, csupán hogy megbizonyosodjunk, hogy nem festmény.

Ezután visszamentünk a díjátadásra, hiszen a csodaszép kupáknak gazda kellett. Az izgatott kertbarátok pedig nem is bírtak várni, negyed órával előbb elkezdték a győztesek díjazását. Dr. Puskás Tivadar polgármester bár pontosan érkezett, a kedves társaság jót viccelődött az időpontok keveredésén, Szombathely polgármestere pedig pontossága ellenére is sűrűn elnézést kért. Beszédében méltatta az egyesület évek óta működő kezdeményezését a szép kerteket illetően és hozzátette, nagyon szeret idejönni. Ez egy fontos civil szerveződés, ami összehozta az azonos érdeklődési körű embereket. Itt vannak azok, akik szeretek a friss levegőt, örömüket lelik a kertészkedésben és szeretnek kiszakadni a városi hangulatból. Itt mindenki függetlenül a bármilyen vallási, politikai nézetektől egyszerűen jól érzi magát – mondta a polgármester.

A legrendezettebb utca is díjat vesz át, még pedig a Tőzike, az utca lakói mindig figyelmet fordítanak arra is, hogy a kerítésen túl is van élet, és itt mindenki rendesen fizeti a tagdíjat is – mondja Molnár Lajos az egyesület elnöke. Különdíjat kap Miklós József és felesége, akik áldozatosan dolgoznak a nyugdíjas klubok és a kiskertesek jó kapcsolatán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!