Vas Népe konyhája

2018.09.18. 14:00

Finom egytálételek sütőtökből – Érdemes különféle fűszerekkel ízesíteni

Itt van a szezonja az aranysárga, látványként sem utolsó őszi csemegének, a sütőtöknek. Ez a vidám, sárga színű termés nemzedékeket köt össze, hiszen nagyanyáink is közkedvelt csemegeként fogyasztották a tűzhelyen vagy a kemencében megsütött, mézédes szeleteket. Most arra mutatunk néhány ötletet, hogyan ehetjük főfogásként is az egészséges és ízletes termést.

Tersztyánszky Krisztina

A rizottót tökmagolajjal és pirított tökmaggal tálaljuk

Fotó: Tersztyánszky Krisztina

 

Molnár Sándorné, Gizi
Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Molnár Sándorné, Gizi szombathelyi háziasszonytól kértünk segítséget, aki már elöljáróban elmondta: ő a sült tököt sem a hagyományos módon készíti, hanem különféle módon ízesítve. A tök héját először is megmossa, aztán a termést hosszában félbe, majd negyedbe vágja. Ehhez a művelethez széles pengéjű, éles kést használ, mivel a tök héja nagyon kemény. A magházat kikaparja, majd a tököt tetszőleges, nagyjából egyforma, körülbelül 7x7 centiméteres darabokra vágja. Sütőpapírral kibélelt tepsiben, a héjával lefelé elhelyezve süti a 200 fokra melegített sütőben, körülbelül harminc percig.

Először kibelezzük a sütőtököt
Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A fahéjas-mézes tök úgy készül, hogy a szeletek tetejét megszórjuk őrölt fahéjjal, majd amikor megsült, egyenként megcsorgatjuk őket mézzel, majd még további 2-3 percre visszatoljuk a sütőbe. A szegfűszeges-mézes sült tök hasonlóan készül, csak itt egész szegfűszegeket böködünk a nyers tökbe, majd sütjük, mézzel csorgatjuk. Készíthetjük barna cukorral és gyömbérrel – ekkor reszelt gyömbért hintünk a nyers szeletek tetejére, majd a „finisben” szórjuk rá a barna cukrot. Ínyencek kipróbálhatják fokhagymával is. A nyers tököt tört fokhagymával kenjük meg, majd amikor már majdnem készre sült, chili porral hintjük meg.

Most nézzük meg, hogyan készíthetünk egytálételt a sütőtökből. Az első a sütőtökös, fehérboros rizottó.

Sütőtökös, fehérboros rizottó

A hagymán felforrósított rizsre kevés fehérbort öntünk
Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Hozzávalók: 70 deka sütőtök (tisztán), egy fej vöröshagyma, egy gerezd fokhagyma, só, 2 evőkanál olivaolaj, 30 deka rizottó rizs, egy liter zöldséges alaplé, egy deci száraz fehérbor, 3-4 deka hideg vaj, 5 deka reszelt parmezán sajt, késhegynyi őrölt szerecsendió, késhegynyi őrölt bors.

A kockára vágott tök másik felét a rizottóba keverjük
Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A sütőtököt meghámozzuk, kiszedjük a magját és egy centiméteres kockákra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítva apró kockákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. Az alaplét elkészíthetjük egy liter felforralt vízből és két zöldséges leveskockából. A felkockázott sütőtök felét egy fazékban kevés sóval, annyi vízben, hogy ellepje, puhára főzzük, majd botmixerrel pépesítjük. Az olivaolajat egy lábosba öntjük, felmelegítjük, a hagymát és a fokhagymát kicsit átpirítjuk, enyhén sózzuk, majd hozzáadjuk a száraz rizottó rizst és együtt kevergetjük, amíg a rizs átforrósodik. Ekkor ráöntjük a fehérbort, és addig keverjük, amíg a bor lefő róla (eközben elpárolog az alkoholtartalma.) Ekkor annyi forró zöldségalaplét öntünk rá, hogy épp ellepje, és belekeverjük a kockára vágott tök másik felét. Sűrű, de nem állandó keverés mellett pároljuk.

A tök felét kockára vágva pároljuk puhára
Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Az elfőtt alaplevet időközben pótoljuk, ha esetleg elfogyna, helyettesíthetjük forró vízzel. Ezt a műveletet körülbelül húsz percig folytatjuk. A rizottó állapota akkor ideális, ha a massza kenhető, a rizsszemek viszont még fogkemények benne. Ha már ilyen a masszánk, hozzákeverjük az előzőleg elkészített sütőtökpépet, majd a tűzről levéve a hideg vajat és a parmezánt. A fűszerekkel ízesítjük. Tökmagolajjal körbelocsolva, pirított tökmaggal díszítve tálaljuk.

Fogyaszthatjuk önálló ételként vagy grillezett csirkemellcsíkok, gomba, hal mellé köretnek.

A rizottót tökmagolajjal és pirított tökmaggal tálaljuk
Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Zöldséges egytálétel sütőtökkel

Hozzávalók: egy kiló sütőtök tisztítva, felkockázva, egy e­gész póréhagyma karikákra vágva, egy fej fokhagyma, ebből egy gerezd egészben, a többi összeaprítva, 4 babérlevél, 2 kávéskanál kakukkfű, 4 evőkanál olivaolaj, egy teáskanál só, késhegynyi őrölt bors, 10 deka hámozott (vagy szeletelt) mandula, 5 evőkanál majonéz.

A mandula és az olaj kivételével az összes hozzávalót összekeverjük. Az olajat egy tűzálló tálba vagy tepsibe öntjük, és az egyveleget erre ráhalmozzuk. 200 fokos sütőben, 30 percig lefedés nélkül sütjük. Ekkor kivesszük, rászórjuk a mandulát, még tíz percre visszatoljuk a sütőbe. Akkor jó, ha a zöldségek darabosak maradnak benne, kevergetni nem szabad.

Az egészben hagyott fokhagymagerezdet megtörjük, kevés sóval és pár kanál tejföllel kikeverjük, tálaláskor a zöldségekre csorgatjuk.

Szintén fogyaszthatjuk önálló ételként vagy húsok mellé köretnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában