a Farkas-erdőben

2018.09.13. 16:23

Gombavadászatra indul a szombathelyi klub – Különleges darabokra is számítanak

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása és az azt követő kellemes, kora őszi idő hatására megszaporodtak a gombák az erdőkben. A Szombathelyi Gomba- és Gyógynövénygyűjtő Klub is gombavadászatra indul, szombaton a Farkas-erdőt veszik célba. Bödei Zsuzsannával, a túra vezetőjével beszélgettünk a programról és a gombagyűjtés szabályairól.

Nemes Judit

Gombák tömegére lehet bukkanni az erdőkben, a jó idő, a páratartalom és az elmúlt hetek csapadékos időjárása megtette hatásását. A gombaszedők is nekivágtak az erdőnek-mezőnek begyűjteni az ebédre vagy vacsorára való vargányát, őzlábgombát, szegfűgombát.

Károlyi Jenő gombaszakértő egy vargányát mutat a körmendi piacon, keresett fajta ez mostanság
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Nem árt azonban felkészülten nekivágni a szedésnek: egyrészt gomba-ismeretünk legyen, másrészt, kosarunk a gombának. Nem mindegy az sem ugyanis, hogy miben gyűjtjük őket. A túravezető elmondta, a nejlonzacskó nem alkalmas a tárolásukra, hamar megromlanak benne, mivel gyorsan befüllednek, romlásnak indulnak, és a mérgezéshez hasonló tünetekkel járó rosszullétet okozhatnak, valamint össze is törhetnek, ezáltal felismerhetetlenné válhatnak. Zsuzsanna elmondta: „Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy szabályzat maximálja a leszedhető gombák mennyiségét: otthoni felhasználásra, személyenként két kilogrammnyit lehet begyűjteni egy alkalommal, engedélyezett területről.” Gombavadászat előtt tájékozódjanak a gombázni indulók a gombaszedés módjáról, szabályairól, például arról, hogy melyiket szabad leszedni és melyiket nem: a mérgezőkön kívül kerüljük a védett gombafajokat. Törekedni kell arra is, hogy a környezetet is kíméljük, ne tapossuk le a növényeket, ne szemeteljünk – tette hozzá a túravezető, aki hangsúlyozta: nagyon fontos az is, hogy a leszedett gombát mindenképpen vigyük ellenőrhöz, hiszen elég a bajhoz, ha az ehető példányok közé csak egy-két darab mérgező kerül be – fűzte hozzá Bödei Zsuzsanna.

Aki kevésbé jártas a gombaszedésben, szombaton várja a Szombathelyi Gomba- és Gyógynövénygyűjtő Klub Gombagyűjtő túrára az érdeklődőket, akik 10 órától a Káld-Hidegkúti Vadászháztól indulva, szakértői segítség mellett szedhetnek ebédrevalót a Farkas-erdőn. Bödei Zsuzsanna elmondta, azért ezt a helyet választották szombati túrájuk helyszínéül, mert rengetegen járnak oda gombát szedni, egyike a legismertebb gombagyűjtő helyeknek a környéken. „Bárki csatlakozhat, aki kedvet érez a gombagyűjtéshez, jönnek ellenőrök is, akiktől lehet kérdezni a gombafajtákról, a szedés módjáról is a többi között” – összegezte a túravezető.

Ha az ősz beköszöntével kedvet kaptunk a gombaszedéshez, mielőtt nekilátnánk, készüljünk fel a tudnivalókból, kutakodjunk a témában az interneten, tanulmányozzunk gombász kézikönyveket, a begyűjtött gombákat pedig vizsgáltassuk át szakemberrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!