Betegemelő liftet szeretnének

2018.09.12. 20:27

Jó hírek helyett újabb gondok vannak Horváth Botondéknál

Magyarlak Meglátogattuk Horváth Botondot és nagymamáját, kíváncsiak voltunk, hogyan alakult az életük legutóbbi látogatásunk óta. Jó hírek helyett azonban újabb problémákról számolt be nekünk Horváth Antalné: műtétekről, gerincsérvről, rossz állapotú háztetőről, repedő plafonról.

Nemes Judit

Egészen pici kora óta követtük Horváth Botond életét, ugyanis a most már nyolcéves kisfiú több fejlődési rendellenességgel született, a többi között kisagyhiánya van, emiatt nem tudja mozgatni a lábát és kortársaihoz képest fejlődésben elmaradt, mindemellett 24 órás felügyeletet igényel, etetését-itatását tápszondával oldják meg, levegőhöz gégekanülön keresztül jut. Operációk sorát végezték el rajta, szájpadhasadék-műtéten, valamint a Vas Népe 2013-as sikeres jótékonysági akciójának köszönhetően őssejt beültetésen is átesett. Az édesanya elhagyta a családot, Boti gondozásában és testvérei nevelésében nagyszülei és testvérei veszik ki részüket, a nap nagy részében azonban nagymamája gondozza, aki a három gyermek gyámja is lett. Sok segítséget kaptak a kisfiú neveléséhez, olvasóink jóvoltából speciális fürdetőszékhez és gördíthető állványhoz is jutottak. Botond annak ellenére, hogy fejlődése elmarad a többi nyolcévesétől, napról-napra szépen gyarapszik. Növekedésével arányosan változott testsúlya is, ami újabb terhet tett nagymamája vállára, ugyanis egyre nehezebben tudja áttenni a székéből az ágyába. Horváth Antalné elmondta, hogy kezdődő gerincsérve egyre nehezebbé teszi számára, hogy Botondot áttegye a székéből az ágyára: betegemelő liftre lenne szükségük.

Az etetés is problémás

Problémák jelentkeztek nyáron Botond etetésével is: mivel táplálása csak szondával oldható meg, évekkel ezelőtt sztóma alkalmazása vált szükségessé. A nyílást műtéttel, sebészeti beavatkozással hozták létre a bőrén, ezen keresztül tubussal táplálják, ezt az eszközt háromhavonta váltogatni kell. A legutolsó cserét követően a műtéti heg többször felszakadt, a nyíláson keresztül bevezetett cső rendre kicsúszott, valamint egyszer a seb mentén vékony, öt centiméter hosszúságú, elhalt részt kellett eltávolítaniuk a bőréből az orvosoknak – több helyreállító operációt kellett végezni ahhoz, hogy a táplálását megoldják. Ideiglenesen orrszondán keresztül táplálták a kisfiút, de az sem hozott tartós sikert, Botondot súlyos kiszáradás fenyegette. A nagymama naponta látogatta unokáját a kórházban, a korábbi sok emelés azonban az ő szervezetét is megterhelte.

A nagymama mindent megtesz Botiért
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

– Bent voltam a kórházban Botondnál, amikor annyira bedagadt a lábam, hogy orvoshoz kellett menni megvizsgáltatni: a doktor azonnal az ambulanciára küldött, trombózisgyanú miatt. A sürgősségin közölték, pihentetnem kell, legalább egy napig nem szabad lábra állnom, amíg kiderül, hogy érelzáródás van-e a háttérben. Szerencsére a vizsgálatok jó hírrel zárultak, az eredmény szerint nem volt trombózis a lábamban – mondta el Horváth Antalné, aki rögtön hozzá is tette, mekkora örömet jelent számukra az is, hogy most Boti jobban érzi magát, szépen gyógyul a heg a kisfiún, úgy tűnik, egyelőre nem kell őt sebészetre vinniük.

A baj azonban nem jár egyedül, szokták mondani

– nincs ez másként a Horváth családban sem. További problémát jelent számukra, hogy amikor Botond megbetegedik, éjszakánként sokat sír. A ház belső falai vékonyak, az átszűrődő hang zavarja a másik két testvért a pihenésben és sokszor fáradtan, álmosan mennek iskolába. – Rontottak a jegyeiken is, ők szenvedik meg legjobban a helyzetet. Ennek ellenére Botit soha nem adnám intézetbe: amíg élek, nem engedem el magam mellől – mondta a nagymama, hozzátéve, hogy megoldást jelentene, ha a kisfiú számára új szobával tudnák megtoldani a lakrészt, így külön légtérben, nyugodt körülmények között, nagyobb szobában lehetne ápolni őt, testvérei pihenését pedig nem zavarná meg, ha éjszaka az asszonynak fel kell kelnie beteg unokájához. A házban nemcsak a kicsi lakrész miatt ütközik nehézségbe a gyermek ápolása, otthonuk mennyezete is megereszkedett, a falak ősszel a pára miatt penészesednek, valamint az akadálymentesítés sincs megoldva.

Horváth Antalné és Boti. A betegemelő lift sokat segítene a nehéz helyzetben lévő családnak a mindennapi életben
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Most azonban a legnagyobb segítséget számukra egy betegemelő lift jelentené – a rendszeres fizikai terhelés az asszony hátát is megviselte, kezdődő gerincsérve miatt legelőször ezt az eszközt szeretnék beszerezni, azonban nem engedhetik meg maguknak a megvásárlását. Gondok tehát vannak bőven Botiéknál, ám nagymamája azzal köszönt el, hogy nem adja fel, küzdeni fog az unokáiért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!