A láb boltozatát erősíti

2018.09.03. 10:00

A lúdtalptornát is kipróbálhatták az első Vasi Praxisközösség szűrőnapján Ikerváron

Az Első Vasi Praxisközösség szűrőnapján a gyerekek egészséges életmóddal kapcsolatos játékos feladatokat oldottak meg, Keszte Ildikó védőnőtől pedig lúdtalptornát tanulhattak.

Tóth Kata

Keszte Ildikó tanácsokkal látja el Joó Andreát, Dávid édesanyját Fotó: Szendi Péter/Vas Népe

Míg a felnőttek szűrővizsgálatokra jelentkezhettek be az Első Vasi Praxisközösség a közelmúltban tartott kampányrendezvényén, s gyógytornász várta őket igény szerint vénás keringést javító és gerinctornára, addig a művelődési ház udvarán az egészséges táplálkozásról tanultak az érdeklődő gyerekek, Keszte Ildikó pecöli védőnő pedig lúdtalptornát hirdetett nekik. – Akkor lenne ideális, jó a lábboltozat, ha beférne az ujjam a talaj és Dávid talpközepe közé, mutatta Ildikó a Bejcgyertyánosról érkező Váradi Dávidnak és édesany jának, Joó Andreának. A gond nemcsak az, hogy a hosszanti, hanem hogy a harántboltozat is süllyedt. Kissé befelé dől Dávid lába, valószínűleg azért, mert lazábbak az ízületei. Lúdtalpról akkor beszélünk, amikor a láb boltozati szerkezete statikailag változik, süllyed. Kialakulásában a laza ízületek mellett az izmok gyengesége is közrejátszik, magyarázta, és sorolta a teendőket: – Fontos, hogy az izmokat megerősítsük, hogy átvegyék a laza ízületek funkcióját, ez a fi atalember feladata lesz.

Keszte Ildikó tanácsokkal látja el Joó Andreát, Dávid édesanyját Fotó: Szendi Péter/Vas Népe

Legalább heti háromszor húsz perc tornát javasolt, és megnyugtatta az édesanyát, hogy 18 éves korig korrigálható a deformitás.

– A lúdtalp, azaz a lábfej hosszanti boltozatának süllyedése részben a mozgásszegény életmód, részben genetikai okok miatt alakul ki. Tévhit, hogy csak kisgyermekkorban, hiszen fi atal felnőttkorban is megjelenhet, elsősorban a mozgásszegény életmód miatt. A hirtelen növekedés és a túlsúly sokat ront a láb állapotán. Lúdtalp következtében kialakulhat ikszláb, fájdalommal járó ízületi kopás, ízületi gyulladás, a harántboltozat eltűnése miatt bütyök, láb- és derékfájás, csökkent állóképesség és fáradékonyság. Az ortopéd orvosok által felírt sarokék vagy szendvicsbetét csak a lúdtalp további romlását előzi meg, tényleges gyógyulás csak a rendszeres tornától várható, mivel a lábfej kis izmainak megerősítése segíti elő a normál lábboltozat kialakulását – hallottuk az elméleti hátteret Keszte Ildikótól, aki a szűrőnapon bemutatott torna, feladatsor rendszeres otthoni végzését ajánlotta minden érintettnek. A kisgyerekeseknek pedig azt tanácsolja: hagyják, hogy minél többet járjon mezítláb a gyermek, nemcsak a sima, hanem egyenetlen talajon is, homokban, kavicson.

A tornát a lábfej bemelegítésével kezdték: lábujjhegyen, sarkon, majd külső talpélen jártak. Ezután mindenki választott magának egy plüssmacit, majd a következő feladatokat végezte felváltva mindkét lábával: a lábujjakkal megszorított papír zsebkendővel integettek a macinak. Aztán a lábujjakkal megfogott evőkanállal „megetették” a mackót, majd az ugyancsak a lábujjakkal megfogott zsebkendővel megtörölték a maci száját. A talpak – lényeges, hogy nem a bokák – közé szorították a macit, és a magasba emelték. A talppal megszorított macit felemelték, és körbeforogtak vele. Végül a földön szétgurított üveggolyókat lábujjakkal szedték össze, ezzel fejeződött be a torna. A védőnő a családoknak azt a tippet adta, hogy a torna rendszeres végzését igyekezzenek a már meglévő szokásokhoz kötni.

A szülőknek azt ajánlotta: biztassák arra a gyerekeket, hogy mindig lábujjhegyen állva mossanak fogat. A lábujjhegyen álló gyerek szemmagasságába rajzoljanak szívecskét a fürdőszobai tükörre. A gyerekek akkor végzik jól a gyakorlatokat, ha ebben a szívecskében látják magukat fogmosás közben.

Hasonlóan jó módszer, ha minden pohár vízért lábujjhegyen mennek ki a konyhába. További ötlet: a földön szétszórt üveggolyó, papírgalacsin, ceruza vagy akár gesztenye láb ujjal történő összeszedése legyen a lefekvés előtti szertartás része. A gyerekek fi gyelmét külön felhívta arra, hogy saját egészségük megőrzéséért vegyenek részt aktívan a tornán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!