Körkép

2018.10.21. 07:00

Gyerek és kutya egy családban

Mindennapos dilemma a szülők életében: van-e helye egy háztartásban a háziállatnak a gyermek mellett? Védőnői tanácsot kértünk, hogyan kezeljük a helyzetet.

TMO

Milisitsné Tátrai Beatrix védőnő szerint a gazdájához ragaszkodó kutya lehet féltékeny az új családtagra. Érdemes apránként megismertetni vele a baba hangját, illatát. Amikor sikerül a baba napirendjét és a kutya megszokott életvitelét összeegyeztetni, a féltékenység ragaszkodássá válhat. Fontos az állat és a környezetének tisztán tartása, rendszeres féregtelenítése, mivel a kutya tápcsatornájában kórokozók lehetnek, amelyekkel a gyerek ha érintkezik, megfertőződhet.

Milisitsné Tátrai Beatrix Fotó: Unger Tamás

Gondoskodjunk róla, hogy az eb megkapja a védőoltásokat, és ha kedvencünk megbetegszik, forduljunk állatorvoshoz. Soha ne hagyjuk egyedül a gyereket a kutyával!

Ne hagyjuk egyedül a gyerekeket a kutyával! Illusztráció: VN

Akkor sem, ha gyermekünk már régóta együtt él az állattal. Egy felszabadultabb játék során előfordulhat, hogy a legnyugodtabb habitusú kutya is odakap. Fontos, hogy ne csak a kutya, de gyermekünk is ismerje a határokat – vallja Beatrix védőnői szemmel.

Ezek is érdekelhetik