Kampány

2018.11.25. 10:00

Az egészséges nassolásról

A magyar általános iskolás korú gyermekek negyede napi szinten, míg több mint a fele heti rendszerességgel nassol. Leginkább sós ropogtatni valókat és édességeket fogyasztanak – derül ki az egyik élelmiszerláncnak a szülők körében végzett felméréséből. A tendencia mérséklése érdekében a vállalat idén indított országos kampányának középpontjában ezért a nassolás áll.

VN

Fotó: Pixabay

A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a gyerekek egészséges táplálkozásának fontosságára, egyben megossza az ezzel kapcsolatos ismereteket a szülőkkel. A kezdeményezés a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének támogatását is élvezi. A lényeg: nem baj, ha a gyerek nassol, de tegye ezt egészségesen! Az említett felmérésből kiderült, hogy a gyerekek leginkább sós ropogtatnivalókat, chipseket, illetve csokoládét és cukorkákat nassolnak, de sokan választanak egyéb édességként süteményeket, jégkrémet is.

Fotó: Pixabay

Biztató, hogy a gyümölcsök és az olajos magvak is megjelennek a tányérokon, ugyanakkor a vitamintartalmuk miatt fontos zöldségeket alig nassolnak a gyerekek. „Jellemzően a sós és édes nassolni valókat kedvelik a gyerekek, melyet előfordul, hogy étkezés helyett fogyasztanak. Ideális esetben a napi energiabevitel 10 százalékát nem haladhatja meg a hozzáadott cukor mennyisége, a hazai vizsgálatok azonban a 4-10 éves korcsoportra vonatkozóan azt mutatják, hogy ez az érték a 13 felett van, ami elsősorban a túlsúly és az elhízás kialakulásában jelent kockázati tényezőt” – mondta Kubányi Jolán, a MDOSZ elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!