Ne csak karácsonykor fogyasszuk

2018.11.25. 07:00

Fogyókúrázók, kismamák, cukorbetegek, gyerekek és felnőttek – mindenkinek ajánlott a hal

Hazánkban valamikor nagy hagyománya és kultúrája volt a halfogyasztásnak, napjainkban azonban ez sajnos már nem mondható el. Az európai átlagtól messzemenően elmaradó halmennyiség az egészségi állapotunkat is befolyásolja, és hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedéséhez.

VN

A halat sokan nem szeretik, pedig az egyik legegészségesebb élelmiszer

Fotó: Shutterstock

A hazai halfogyasztásról sokszor szó esett már, de mivel a téma továbbra is aktuális, érdemes áttekinteni annak előnyeit és fontosságát.

Csoportosítás, választék

Húsuk színe alapján megkülönböztetünk fehér húsú és sötét húsú halakat. Táplálkozási módjuk szerint növényevő, planktonokkal táplálkozó és ragadozó halakról beszélhetünk. Származásuk szerint édesvízi, tengeri és vándorhalakat ismerünk. Napjainkban – a természetes vizekben élő halak mellett jelentős mennyiséget tenyésztéssel nevelnek. Magyarországon leggyakrabban friss, hűtött és fagyasztott halszelet, törzs és filé formájában találkozhatunk hallal. Kedveltek még a konyhakész, szálkamentes, vagy az azonnal fogyasztható termékek. Mivel a halhús magas víztartalma miatt gyorsan romlásnak indul, ha élő vagy jegelt halat vásárolunk, a tárolására és a feldolgozására nagy gondot kell fordítanunk.

A halat sokan nem szeretik, pedig az egyik legegészségesebb élelmiszer
Fotó: Shutterstock

Miért értékes a hal?

Először is, mert könnyen emészthető. Energiatartalma szorosan összefügg a zsírtartalmával: az olajos húsú halak több, a fehér húsúak kevesebb energiát adnak. Ezenkívül a hal – többek között – az izomépítéshez és az immunrendszer zavartalan működéséhez is szükséges, jó minőségű fehérjét tartalmaz. A halak értékes zsírtartalma hasznos élettani hatással bír. Különösen az olajos húsú mélytengeri halak (lazac, hering, makréla, szardínia, tonhal), továbbá a pisztráng és a busa gazdagok omega-3 zsírsavakban. Ezek közül az eikozapentaénsav (EPA), valamint a dokozahexaénsav (DHA) csak a halolajban található. Ezeket az emberi szervezet csak korlátozott mértékben tudja előállítani, főként a táplálékkal juthatunk hozzájuk.

Az omega-3-zsírsavak nélkülözhetetlenek a sejthártya felépítéséhez, a szem és az agy egészséges fejlődéséhez. Ezenkívül hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez, és a szervezet gyulladásos folyamatainak mérsékléséhez. Legújabb kutatások szerint nem bizonyított, hogy táplálékkiegészítő formában szedve az omega-3 ki tudja fejteni ezt a jótékony hatását a szervezetben. Az ásványi anyagok közül a foszfor- és a kalciumtartalma érdemel említést. A halfilék és a halkonzervek ugyanakkor nagy mennyiségben tartalmaznak fluoridot is, amely szintén fontos a szervezet számára. A tengeri halaknak jelentős a jód-, valamint a szeléntartalma is. A vitaminok közül megtalálható benne az A, D, B1, B2, valamint a B12 is, a halfogyasztás tehát bőr- és nyálkahártyavédő, immunerősítő, idegvédő és az anyagcsere-folyamatokat is támogatja. Igaz, a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk a fajtól, illetve a hal élőhelyétől függően jelentősen változhat.

Kiknek ajánlott?

A hal a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás része, mely minden korcsoport számára ajánlott. Értékes tápanyagai és könnyű emészthetősége miatt idős embereknek, terhes és szoptató anyáknak, valamint csecsemők és kisgyermekek étrendjében is adható. Kevés zsiradékkal elkészítve beilleszthető a szív- és keringési betegséggel küzdők, fogyókúrázók, a cukorbetegek táplálkozásába is. A sózott, füstölt, szárított halak, a ringli és a szardellapaszta magas sótartalma miatt azonban nem javasolható magas vérnyomásban szenvedő betegek részére. Hetente legalább egy alkalommal egy teljes adag halat – 10-15 dekagramm – kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy egészségünk megőrzéséhez pozitívan hozzájáruljunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában