Megelőzhetők a betegségek

2018.11.30. 14:00

Megfelelő szájhigiéniáért: kutyafogkefe és fogtisztító

Szeretett házi kedvencünknek is ugyanolyan fontos a fogápolás, mint az emberek esetében. Ha ezt elhanyagoljuk, az komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet. Fogínygyulladás, fogínysorvadás, valamint fogvesztés is lehet a következmény.

Lakosi Gabriella

Súriné Takács Katalin és Horváth Dorottya fájdalommentesen tisztítja a fogakat

Fotó: Szendi Péter

Kapható már fogtisztító jutalomfalat, kutyafogkefe és fogkrém. Egy teljes iparág épült rá a kutyák szájhigiéniájának kérdésére. Azonban nem feltétlenül érjük el ezekkel a termékekkel a kívánt hatást – tudtuk meg Súriné Takács Katalin kutyakozmetikustól. Véleménye szerint semmi értelme sincs például azoknak a termékeknek, amelyek könnyen rághatók és puhák. Ezek nem tisztítják a kutyák fogait, csak jutalomfalatként funkcio­nálnak. A közhiedelemmel ellentétben a nyers csont sem megoldás erre, sőt sok kutyánál szorulást is okozhat, ha pedig szilánkosan törik, akkor felsértheti a beleket.

Ha ilyen módon tartanánk lepedék- és fogkőmentesen kedvencünk száját, akkor érdemes arra figyelni, hogy eleget rágjon a kutya. A kemény rágójátékok, vagy a szárított állatbőrből készült termékek hatásosak lehetnek. Ugyancsak segít, ha száraz tápot eszik a négylábú, ez is tisztíthatja a fogakat. Azt is észre lehet venni, hogy kedvencünk hol rágja meg az ételt, az ellentétes oldalon általában lepedékesebb a fogsor.

Súriné Takács Katalin és Horváth Dorottya fájdalommentesen tisztítja a fogakat
Fotó: Szendi Péter

Otthon is megmoshatjuk a kutya fogait, ehhez többféle ízesítésben kaphatók kutyafogkrémek (csirke- vagy marhahús ízesítésű például). Az embereknek készült verzió nem alkalmas a feladatra, árthat a kutyának. Ujjra húzható kutyafogkefét is könnyű beszerezni. A legjobb, ha egészen kicsi kortól hozzászoktatjuk kedvencünket ehhez a folyamathoz, így a kozmetikusnak és az állatorvosnak is sokkal könnyebb dolga lesz majd vele.

Ültessük le a négylábút, és mutassuk be neki az eszközöket. Hagyjuk hogy szaglászszanak, megismerjék például a fogkrém illatát. Ezután óvatosan mozgassuk a fogkefét a fogíny alatti részeken. Dörzsölni nem szabad, könnyen megsérülhet a fogíny. Csak apró mozdulatokkal, óvatosan dolgozzunk a lepedék eltávolításához. Ha ezekre odafigyelünk, akkor ritkábban lehet szükség fogtisztításra, de elhanyagolni akkor sem szabad ezeket a látogatásokat.

Napjainkban már az igazán színvonalas kutyakozmetikákban nem csak a szőrt ápolják, hanem fogápolási program is elérhető. A kezelés előtt végignézik a szájüreget. Ha nagy a probléma vagy bármilyen rendellenes elváltozást tapasztalnak, akkor irány az állatorvos. Az altatással járó beavatkozásra viszont kevesebbszer kerül sor a kutya élete során, ha már a kezdődő fogkövesedésnél be tudnak avatkozni. Ha ugyanis csak erről van szó, kezdődhet a fogmosás! Erre egy speciálisan kutyáknak kifejlesztett ultrahangos készüléket is használnak. Ez egy fogkefére hasonlít, de nem rezeg, nincs hangja. Nem is dörzsölik vele a fogat, így a kutyusnak nem okoznak kellemetlenséget, észrevétlen a beavatkozás. Csak hozzáérintik a kezelendő felülethez, az ultrahang pedig elvégzi a munka nagy részét. A különleges fogkefe fejében egy mikrochip irányítja a folyamatot, a sörtéken keresztül sugároz. Ez elpusztíthatja a baktériu­mokat, így megszűnhet a rossz szájszag és a fog­ínygyulladás valószínűségét is jelentősen csökkentheti a beavatkozás.

Ha nagyobb a probléma, akkor állatorvoshoz kell fordulni. Érdemes rendszeresen ellenőriztetni a fogakat, sok gazdi ugyanis nem figyeli vagy csak nehezen veszi észre az elváltozásokat. Ha ezekre a lépésekre odafigyelünk, kedvencünknek egész élete során egészséges fogai lehetnek, és idősebb korban is kisebb valószínűséggel jelentkeznek a komoly problémák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!