Macskáknak is fontos oltást adni

2019.03.03. 11:30

Országosan terjed a szopornyica betegsége – megyénkben nem tapasztaltak járványt

Az Állatvédők Vasi Egyesülete osztott meg Face­book-oldalán egy hivatkozást, hogy terjed a szopornyica az országban. Utánajártunk, veszélyben vannak-e négylábú barátaink a megyében.

Lakosi Gabriella

Dr. Varjú Gábor állatorvos szerint a legtöbb betegség megelőzhető oltásokkal Fotó: VN

A szopornyica többnyire hevenyen lezajló, néha elhúzódó lázas betegség, amely főleg a légutak és egyéb nyálkahártyák hurutos gyulladásában és idegrendszeri, ritkábban bőrkiütéses tünetekben jelentkezik. Lappangási ideje 3–7 napra tehető. A betegség veszélyes, az ebben szenvedő kutyák mintegy harmada elpusztul, akár a leggondosabb gyógykezelés mellett is.

Megkerestük dr. Varjú Gábor szombathelyi állatorvost, hogy megtudjuk, megyénkben okoz-e problémát a betegség. Elmondta: ő nem vette észre, hogy több szopornyicás betegük lenne, mint az átlagos. Ennek pedig az lehet a fő oka, hogy a környéken egyre jobb az állattartási kultúra, a legtöbb gazda odafigyel arra, hogy kedvence megkapja időben az oltásokat. Ennek ellenére például menhelyeken gyakrabban felüti a fejét a betegség. A szopornyica ellen a kutyáknál a kombinált oltással lehet védekezni. Ez az injekció még a parvovírusos bélgyulladás, a fertőző májgyulladás, a leptospirózis és a kennelköhögés ellen is immunitást nyújt. De nem kötelező vakcina. A szabályok szerint csak veszettség ellen kötelező oltani a kutyákat, a kombinált injekció csak ajánlott. Az állatorvos ugyanakkor úgy látja, egyre többen kérik ezt az oltást is, évente ismételve. Emiatt kialakult egy általános védettség, a tapasztalatok szerint jól visszaszorultak a fertőző betegségek.

Dr. Varjú Gábor állatorvos szerint a legtöbb betegség megelőzhető oltásokkal Fotó: VN

A kölyökkutyák esetén többféle vakcinázási program létezik hazánkban. Az adott oltások szükségességét, a vakcinázás idejét, az ismétlések számát és sorrendjét mindig a kezelő állatorvossal egyeztethetjük.

A macskáknál ugyanakkor már nem ilyen jó a helyzet. Ezeknél az állatoknál semmilyen hivatalos előírás nincs az oltási programra, minden csak az ajánlott kategóriába sorolt, még a veszettség elleni oltás sem kötelező számukra. Pedig nem ártana az odafigyelés, bizonyos statisztikák szerint a kijáró cicák kétharmada fertőzött valamilyen vírusos betegséggel. Ráadásul hajlamosabbak is ezekre, mint csaholó társaik.

A macskák számára is létezik kombinált oltás, a felelős állattartóknak javasolt, hogy kérjék ezt is a rendszeres állatorvosi szűrések alkalmával. Az ideális oltási naptár macskák számára már két hónapos korban elkezdődik. Ekkor kombinált oltást kapnak (fertőző bélgyulladás, herpeszvírus okozta légzőszervi megbetegedés, valamint calicivírus okozta nátha ellen) és külön macskaleukózis elleni injekciót is. 12 hetes korban következik ezek ismétlése. A veszettség elleni oltást ezután két héttel ajánlott kérni. Öt hónapos korban a FIP- – fertőző hashártyagyulladás elleni – oltás ajánlott, ezt négy hét múlva kell ismételni. Ezután már csak évente kell állatorvoshoz járni, a kombinált, veszettség, macskaleukózis és FIP elleni oltásért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!