konyha

2019.04.20. 07:00

Így készül a diétás kalács

Nem könnyű húsvétkor diétázni, de nem lehetetlen. A cukorbetegek számára szénhidrátcsökkentett lisztből is lehet sütni kalácsot, igaz, más az íze, az állaga. Ezt a receptet Kristóf Margit próbálta ki. Íme!

Merklin Tímea

Bálint Dorka és Petra belecsipegettek nagyanyjuk húsvéti kalácsába Fotó: Szendi Péter

Hozzávalók: 32 dkg szénhidrátcsökkentett sütőliszt, 2 evőkanál sikér, 5 dkg vaj, 2-3 deciliter tej, 2 dkg élesztő, 2 tojás: egy teljes és egy fehérje a tésztához, egy sárgája a kenéshez.

Az elkészítés: meglangyosítjuk a két deciliter tejet, egy mokkáskanál édesítőt teszünk bele – ki milyet használ –, 5-10 percig állni hagyjuk, hogy a tej felfusson.

Egy másik edényben az öt dekagramm vajat elmorzsoljuk a szénhidrátcsökkentett liszttel, sikérrel, majd beleütjük a tojást, egy csipet sóval ízesítjük. Miután az élesztő felfutott, összedagasztjuk, a készítő kelesztő tálba tette. Ha nem elég lágy a tészta, lehet hozzáönteni még egy fél deci langyos tejet. Letakarjuk, egy órán át kelesztjük szobahőmérsékleten.

Bálint Dorka és Petra belecsipegettek nagyanyjuk húsvéti kalácsába
Fotó: Szendi Péter

Aztán átgyúrjuk, hosszúkásra nyújtjuk, és három rúdra vágjuk. (Aki nem tudja a négyes fonást, az elégedjen meg ennyivel, aki tudja, szeletelheti négybe is.) Összefonjuk a három szálat, megkenjük a tojással, és még egy fél órát kelesztjük. Azt kell látnunk, hogy a tészta legalább 3-4 centimétert emelkedik. Végül 180 Celsius-fokon sütjük 25-30 percig.

Készüljünk fel: más íze van, mint a megszokott kalácsnak, mert más a liszt, mint a hagyományos, más a folyadékfelvevő képessége, tovább is kell keleszteni.

Másként viselkedik, de bármit lehet csinálni belőle – pogácsát, kenyeret, zsemlét, csigát –, csak mindig fél órára félre kell tenni pihenni, ha összegyúrtuk. Meg kell tanulni bánni vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!