vas népe konyhája

2019.05.04. 07:00

A faszenes az igazi – A siker titka a jó felkészülés és a szabályok betartása

Amikor itt a jó idő, megnyílik egy csodálatos új lehetőség a családok és a baráti társaságok előtt: a grillezés. Ahhoz, hogy igazán kellemes együttlét legyen a közös sütögetés, fontos, hogy megtegyük a szükséges előkészületeket és betartsuk a szabályokat.

Tersztyánszky Krisztina

A forgatáshoz hosszú szárú húscsipeszt használjunk Fotó: Shutterstock

Grillezni ma már szinte mindig és mindenhol lehet, köszönhetően az elektromos grilleknek, amelyeket akár bent, a konyhaasztalon is használhatunk. Léteznek ezen kívül pb. gázzal működő szerkezetek, de ha már egyszer a grillezés mellett döntünk, érdemes a hagyományos, fa­szenes megoldás mellett letenni a voksunkat, hiszen az izzó parázson megsült húsnak, zöldségnek az íze semmihez sem hasonlítható.

Nagyobb családi házak kertjében ma már sokszor állandó sarkot alakítanak ki tűzrakó hellyel, étkezőasztallal, padokkal. Azonban ezek hiányában is néhány perc alatt összeállíthatunk egy sütögetésre alkalmas helyszínt. Rengeteg fajta, kölönböző árfekvésű és kapacitású mobil grillt lehet kapni. A választásnál arra figyeljünk oda, hogy a rács változtatható magasságú legyen, mert az egyes ételféleségek sütésénél ennek kulcsszerepe lehet. Kerti sütögetésre lehetőleg az udvar olyan pontját válasszuk, ami távolabb esik a lakóháztól és egyéb, gyúlékony anyag sincs a közelben. A grillkészüléket lehetőség szerint kövezett felületre helyezzük el, vagy ha fűre állítjuk, figyeljünk oda, hogy stabilan álljon. A grillező közelében a faszénen kívül okvetlenül el kell helyeznünk egy asztalkát vagy zsúrkocsit, amire előkészítjük az összes kelléket. A bepácolt húsokon, zöldségeken, fűszereken kívül itt helyezzük el az étel kezeléséhez, forgatásához szükséges eszközöket.

A forgatáshoz hosszú szárú húscsipeszt használjunk Fotó: Shutterstock

 

Legelőnyösebb, ha a forgatáshoz hosszú szárú húscsipeszt, illetve két lapátot használunk. A villával csínján bánjunk, mert ha sokat böködjük a húst, a leve kifolyik, száraz, rágós lesz. Kezdőknek, fiatal társaságnak nagyon jó megoldás, ha a húst és az egyéb hozzávalókat kisebb kockákra vágjuk és nyársra fűzve, rablóhúsként sütögetjük a grillrácson, hasonlóan a szalonnasütéshez. Ez esetben ezeket a fémből készült pálcikákat is ide kell készíteni. Gondoskodjunk kesztyűről vagy törlőruháról a forró részek megfogásához. Szerencsés, ha az étkezőasztalt és a székeket is a kertben tudjuk elhelyezni. Itt a tányérokon és evőeszközökön kívül okvetlenül gondoskodjunk innivaló elhelyezéséről. No nemcsak a jó hangulat érdekében, hanem azért is, mert a fűszeres grillezett ételekre nagyon hamar szomjas lesz az ember.

Esti grillpartihoz szükség lehet még helyi világításra. Ha nagyobbacska gyermek van a társaságban, őt biztosan érdekelni fogja a tűz, a parázs. Engedjük őt a grillrács közelébe, de kizárólag felnőtt felügyeletével. Így hamar megtanulja, hogy ha nagyobb lesz és bulit szervez, mire kell majd figyelnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!