vas népe konyhája

2019.05.30. 17:49

Így készítsen házilag fagylaltot, palacsintát, kompótot eperből

Többféle friss, akár nyersen összeállítható édesség alapanyaga is lehet az eper. Készülhet belőle fagyi, kompót vagy palacsinta­töltelék.

Tersztyánszky Krisztina

Nem kell fagylaltgép a hűs édesség készítéséhez Fotó: TK

Hozzávalók az eperhabfagylalthoz: 50 deka eper, 20 deka porcukor, 2 tojásfehérje, egy evőkanál citromlé, csipetnyi só.

Az epret alaposan megmossuk, kicsumázzuk, majd villával összetörjük vagy turmixgépben összekeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a citromlevet.

Bolla Lászlóné, Irénke

A habba beleforgatjuk az epret, majd az egész masszát fagylaltgépbe tesszük. Félkeményre keverjük, majd rövid időre a mélyhűtőbe tesszük.

Irénke tanácsa, hogy ott, ahol sok a gyermek vagy nagy a vendégjárás, érdemes beruházni fagylaltgépbe. Viszonylag nem kerül sokba, és amellett hogy habosítja, egyúttal már hűti is a fagylaltot. Ehhez előző nap a mélyhűtőbe kell tenni a gép fagyasztótál részét. Természetesen ha nem áll rendelkezésünkre a gép, habverővel, botmixerrel is elérhetjük a habos állagot, mélyhűtővel pedig a fagyasztást.

Nem kell fagylaltgép a hűs édesség készítéséhez Fotó: TK

Kompótot úgy készíthetünk, hogy két deci vízre 8 deka cukrot számolva szirupot készítünk. A kicsumázott 6 deka epret beledobjuk a forrásban levő cukros lébe, de tovább már nem főzzük, hanem azonnal levesszük a tűzről, és lefedve hagyjuk kihűlni.

Epres palacsinta úgy készülhet, hogy a hagyományos módon palacsintát sütünk, tölteléknek villával szétnyomkodott és porcukorral ízesített epret rakunk bele. Feltekerjük, tejszínhabbal díszítjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!