életmód

2019.05.18. 07:00

Figyeljünk a lábunkra! – Betegségeket is megelőzhetünk a rendszeres kezeléssel

Lassan itt a szandálok és a nyitott cipők ideje. Sokan ilyenkor jönnek rá, hogy nem fordítottak figyelmet a lábápolásra a hideg hónapokban. Pedig nem szabad elhanyagolni ezt a területet sem.

Lakosi Gabriella

Tuba-Németh Henrietta: a problémák egy kezeléssel nem tüntet hetők el Fotó: Unger Tamás

Tavasszal nemcsak a szervezetünknek, hanem a bőrünknek is nagyobb odafigyelésre van szüksége. A téli időjárás, a zárt cipők lábainkat sem kí­mélik – tudtuk meg ­Tuba-­Németh Henrietta kéz- és láb­ápolótól. Szerencsére egyre többen vannak azok, akik nem csak nyáron keresik fel a pedikűröst.

Ha az év többi részében elhanyagoljuk a talpunkat, az hosszú távon komoly fájdalmakhoz, betegségekhez is vezethet. Tavasszal gyakori probléma a bőrkeményedés és a tyúkszem. Ezekért az elváltozásokért általában a kényelmetlen cipők és a túl magas sarkú lábbelik a felelősek. Sokszor fordul elő az extrém módon száraz, már berepedezett bőr is a sarkakon. Ezzel akár gyógypedikűröshöz is fordulhatunk. Érdekes tény, hogy egyénfüggő, kinek mikor jelentkezik fokozottabban ez a probléma. Van, akinek nyáron jön elő, ha sokat jár szandálban, míg másoknál inkább télen.

Szintén jellemző gond a gombás elváltozás a lábujjakon és a körmökön. Fontos, hogy tisztálkodás után töröljük teljesen szárazra a lábunkat, a láb­ujjak között is, így csökkenthetjük ennek valószínűségét. A már meglévő betegséget pedig az erre a célra kifejlesztett ecsetelőkkel, szérumokkal és krémekkel kezelhetjük. De ha rövid időn belül nem látunk javulást, feltétlenül forduljunk orvoshoz!

A súlygyarapodás sem tesz jót, ugyanis ilyenkor nagyobb teher nehezedik a lábunkra.

A nem megfelelő körömvágás miatt pedig benőhet a körmünk, ami kellemetlen és igen fájdalmas. Bizonyos esetekben amiatt akár orvosi beavatkozás is szükséges lehet. Mindig egyenesre vágjuk a lábkör­meinket, így ez is kisebb valószínűséggel fordul elő.

A felsorolt problémák egy kezeléssel még nem tüntet­hetők el – hívta fel a figyelmet Tuba-Németh Henrietta. Érdemes tehát rendszeresen látogatni a pedikűröst. Ha tudunk, olyan szakembert keressünk, akinél az esztétikai pedikűrön kívül spakezelést is kaphatunk, mivel így igénybe vehetünk egy kis kényeztető lábápolást is.

Tuba-Németh Henrietta: a problémák egy kezeléssel nem tüntet hetők el Fotó: Unger Tamás

Esztétikai lábápolás esetén a szakember fertőtlenítős, sóban gazdag áztatás után eltávolítja a bőrkeményedést, a tyúkszemet, kezeli a sarokrepedéseket, rövidíti és formázza a körmöket. A kezelés a bőr hidratálásával ér véget. A spaverziónál viszont egy professzionális géllel puhítják a lábat, majd egy kaparóval távolítják el az elhalt hámréteget. Ureatartalmú sóban áztatás után a pee-

ling következik, ezáltal megnő a bőr felszívóképessége, így a krémek hatóanyagai mélyebbre jutnak. Ez is a láb hidratálásával és masszírozásával zárul.

Mivel bőrünk folyamatosan elszarusodik, 4-6 hetente érdemes időpontot kérnünk. Nemcsak a nőknek, a férfiaknak is oda kell figyelniük a lábukra. Két kezelés között használhatunk otthon habkövet, hogy simábbá tegyük a sarkokat. Nem szabad megfeledkezni a hidratálásról sem, ehhez válasszunk külön erre a célra készült terméket a drogériá­ban, hiszen a testápolók vagy a kézkrémek kevésbé hatékonyan ápolják a lábat.

Azzal is sokat tehetünk lábunk egészségéért, ha jól szellőző és kényelmes cipőket választunk. A kényelmetlen, de igazán csinos darabokat pedig tartogassuk különleges alkalmakra. Lehetőleg válasszunk minőségibb darabokat, ha azt a pénztárcánk megengedi. Ezek általában tartósabbak is, így tovább is tudjuk hordani azokat. Megéri a befektetés, hiszen a nap egy nagy részében a lábunkon vannak a cipők.

Az ápolásuk nem csak esztétikai szempontból fontos, de komoly betegségek is megelőzhetők az odafigyeléssel. Lá­bainkat naponta „használjuk”, nem szabad elhanyagolni azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!