Nagyanyáink leírása alapján

2019.06.15. 07:00

A pácsonyi receptkönyvből ajánljuk: répaleves, kőtt palacsinta és meleg saláta

A közelmúltban, amikor a település kerek évfordulóját ünnepelte, közreadtak egy füzetet a pácsonyiak, amelyben a hagyományos helyi ételek receptjeit gyűjtötték össze. Ezekből készítettünk el néhányat Nagy Istvánné Edittel, a falu nyugdíjas óvónőjével, a házi konyha mesterével.

Tersztyánszky Krisztina

A paradicsomos répát könnyen elkészíthető, tápláló ételként kínálták az asszonyok Fotók: TK

Régen nyaranta, amikor a férfiak nehéz fizikai munkát végeztek a földeken, az egyszerű alapanyagokból is valami táplálót kellett főzni nekik, amit aztán az asszonyok fedeles kannában, karkosárban vittek ki a mezőn dolgozóknak. Ilyen volt a paradicsomos répa.

Paradicsomos répa

Hozzávalók: egy kiló savanyított tarlórépa, fél sertéscsülök, fél kiló sertéscomb vagy tarja, egy szál füstölt kolbász, fél liter sűrített paradicsom, egy teáskanál pirospaprika, egy kanálfej zsír vagy egy deci étolaj, 2 evőkanál sima liszt, só, bors, egy evőkanál ételízesítő.

Ha túl savanyú a répa, átmossuk, majd a nagyobb darabokra vágott hússal együtt annyi vízben feltesszük főni, ami jól ellepi. A csülköt előre megfőzzük, kihűtjük. Amikor a hús puhára főtt, belerakjuk a bőrével együtt csíkokra vágott csülköt és a karikákra szeletelt kolbászt. Még negyedóráig főzzük, közben hozzáöntjük a paradicsomlé felét.

A zsiradékban a lisztet aranybarnára pirítjuk, beletesszük a pirospaprikát, majd felengedjük a maradék paradicsomlével. Ha túl sűrű, kevés vizet is adhatunk hozzá. Összeforraljuk a rántást, és egy szűrőn át az ételre öntjük. Összeforraljuk az egész ételt, ízesítjük. Régen ezt az ételt akár több napig is ették – persze, nem jutott bele mindig ilyen sok hús, csak egy kis oldalas.

A paradicsomos répát könnyen elkészíthető, tápláló ételként kínálták az asszonyok Fotók: TK

A főétkezés után kedvelt második fogás volt a pannikuka, vagy kőtt palacsinta.

Pannikuka

Hozzávalók: fél kiló liszt, 2-3 tojás, pici só, egy élesztő, 2-3 deci tej, 4 kocka cukor, fél citrom reszelt héja, 1-2 kanál rum, 2 evőkanál étolaj.

Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk, apránként a liszthez keverjük, amelyre a tojást előzőleg ráütöttük. Hozzáadjuk a citromhéjat, a rumot és az olajat, valamint annyi tejet, hogy jó sűrű palacsintatésztát kapjunk. Fakanállal jól összedolgozzuk, majd fél órát lefedve kelni hagyjuk. Egykor a pannikukát a háziasszonyok bő zsiradékban sütötték, Edit viszont kizsírozott, forró palacsintasütőbe lapogatja a tenyérnyi adagokat, mindkét oldalukat halvány barnára süti. Porcukorral megszórva, esetleg házi szilvalekvárral tálaljuk.

Kedvelt második fogás volt a pannikuka, más néven kőtt palacsinta

A pácsonyi receptgyűjtemény egyik érdekessége a meleg saláta. Lesütött húshoz, krumpligánicához, dödölléhez is ezt fogyasztották. Hozzávalók: 2-3 fej zsenge fejessaláta, ecet és víz ízlés szerint, egy evőkanál étolaj, egy gerezd fokhagyma vagy fokhagymaszár.

A zsenge fejes salátát alaposan megmossuk, levelekre szedjük, enyhén megsózzuk. A vizet az ecettel, a zsiradékkal és az egészben hagyott fokhagymával felforraljuk. A salátáról leöntjük a maradék sós levet, majd ráöntjük a kész levet. A forró lé megfonnyasztja a salátát, ez teszi igazán izgalmassá az ételünket.

Csak kedvcsinálónak: a receptgyűjteményben helyet kapott a gombaleves, valamint a helyi módi szerint elkészített vasi dödölle – természetesen meleg salátával. Ünnepi ételnek számított egykor a paprikáscsirke, valamint a lesütött hús főtt krumplival. A csemegék között kelt prósza, kukoricagánica és egérfánk szerepelt az egykori pácsonyi háziasszony repertoárjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!