HIRDETÉS

2019.06.19. 08:16

Rémisztő állatok az ágyunkban: az ágyi poloskától a poratkáig

Kevés dolog annál rémisztőbb és undorítóbb, mint mikor ott, ahol egyébként álomra hajtjuk a fejünket oda nem illő dolgokat találunk. Oda nem illő állatokat legyen szó akár pókról, hangyáról vagy ágyi poloskáról, esetleg poratkáról.

Az ágyi poloska egyik jellemzője, hogy szakember segítsége nélkül szinte lehetetlen megszabadulni tőle. Vérszívó élősködő, így ha beköltözött az otthonunkba és az ágyunkba nagy valószínűséggel egy reggel viszkető, piros foltokra fogunk ébredni, ami szerencsétlenségünkre – ha érzékenyek vagyunk rá – akár még komoly allergiás tüneteket is okozhat. Az arra különösen érzékenyeknek komoly egészségügyi kockázatot jelentenek ezek az apró bogarak.

Az ágyi poloska vörösesbarna színű, ovális, pár milliméteres bogár, ami nappal kevésbé aktív, ám éjszaka a vérünkre pályázik. Általában az ágyhoz közeli kis résekben, repedésekben húzzák meg magukat világosban, majd mikor leszáll az éj, előbújnak és elkezdik a vérünket szívni. Nincs szárnyuk, ezért nem repülnek, nem zümmögnek, csak kis tapadókorongos lábaikkal mászkálnak ide-oda és viszonylag gyorsan szaporodnak, így nagyon ajánlott mihamarabb leszámolni velük. Arról, hogy ágy poloskával van dolgunk, úgy győződhetünk meg a leghamarabb, ha észrevesszük magunkon a csípéseket – amik akár egy hétig vagy még tovább is viszkethetnek –, illetve az ágyban apró vércseppeket fedezünk fel, hiszen az éjjeli forgolódás közepette szinte biztos, hogy agyonnyomunk belőlük párat.

Hatástalan ellenük, ha azonnal szétkapjuk az ágyat, vagy éppen átrendezzük a szobát. Bár a neve ágyi poloska mégsem csak ágyban találkozhatunk velük, így ezzel csak menekülésre biztatjuk őket és jobban szétszélednek a szobában, a lakásban.

Poratka és allergia

Orrdugulás, kivörösödött, viszkető, könnyező szem – ezek mind-mind allergiás tünetek, melyeket nemcsak az allergiaszezonban virágzó növények, fák okoznak, hanem bizony a lakáson belüli allergén dolgok is. Az egyik ilyen, az otthonunkban főleg a hűvösebb időben örömmel tanyázó poratka, ami a kárpitozott bútorokban, az ágymatracban, a párnákban, és egyéb lakástextíliákban húzza meg magát. Ahol pedig poratka van, ott rövid időn belül felüti a fejét az allergia is. A háziporatka-allergia tüneteinek csökkentéséhez alapvetően fontos az atkaszám jelentős csökkentése akár házi praktikákkal, akár szakember segítségével.

Legfontosabb talán a hálószobánk, ágyneműnk atkátlanítása, hiszen itt töltjük az időnk nagy részét. A hálószoba, az ágynemű az atka egyik legkedveltebb lakhelye a sok hámsejt, a magas páratartalom és a viszonylag magas hőmérséklet miatt.

A lakásokban, a fűtési szezonban napjainkban különösen jellemző probléma a magas páratartalom, ami igazi melegágy a háziporatka szaporodásához. Mivel az atkák néhány nap alatt a saját súlyuknak megfelelő, az allergiás tüneteket okozó ürüléket termelnek, így az eltávolításuk a lakásból, a legalaposabb takarítás mellett is szinte lehetetlen. Sok minden bevethető ellenük: spéci porszívó, párásító készülék, az ágynemű rendszeres szellőztetése, ám a legjobb még mindig szakember segítségét kérni az irtásban, illetve, ha felfedezzük magunkon az allergia tüneteit, mihamarabb keressünk fel vele egy orvost, hiszen ő a tüneti kezelésben mindenképp segítségünkre lehet, akár a megfelelő gyógyszerek felírásával is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában