Marcipános linzer és kapucíner

2019.12.15. 07:00

Igazi karácsonyi sütemények: egy fiatal szentgotthárdi háziasszony ajánlásával

Penczné Sali Krisztina szentgotthárdi háziasszony engedett be minket a konyhájába, ahol kísérletezni is szeret. Ezúttal egy marcipános linzer és a kapucíner receptjét osztotta meg velünk.

Vas Népe

Ha igazán egyforma szeleteket szeretnénk, be kell vetnünk a forró vizet és a vonalzót is

 

Penczné Sali Krisztina süteményeit kínáljuk Fotó: SzP

Mandulás sütemény

Hozzávalók a mandulás linzerhez: 20 deka vaj (nem margarin) 25 deka liszt, 10 deka darált mandula, 10 deka porcukor, 2 tojás sárgája. A tetejéhez natúr marcipánmaszsza, szilvalekvár, 20 deka csokoládé, étolaj.

A vajat elmorzsoljuk a lisztben, majd hozzáadjuk a darált mandulát, a porcukrot és 2 tojássárgáját. Tésztát gyúrunk, amit kis pihentetés után késfok vastagságúra kinyújtunk és közepes nagyságú köröket szaggatunk. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és 180 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütjük. A kész linzert hagyjuk kihűlni.

A natúr marcipánmasszát nagyon vékonyra kinyújtjuk, majd ugyanazzal a szaggatóval köröket szaggatunk belőle, pontosan ugyanannyit, ahány linzerünk lett. Szükség esetén a szilvalekvárt pürésítsük, hogy krémes, jól kenhető legyen. A kihűlt linzerkorongokat megkenjük a szilvalekvárral, és minden megkent linzer tetejére helyezünk egy marcipánkorongot, amit fi noman rányomkodunk a lekvárra. Két tábla tej- vagy étcsokoládét felolvasztunk vízgőz felett, csomómentesre keverjük, majd hozzáadunk 2 evőkanál étolajat. Ezzel is keverjük el. Majd levesszük a gőzről, várunk pár percet és a linzereket marcipánnal lefelé belemártjuk a csokoládéba, úgy hogy a korongok oldalát is befedje a csokoládé. Süteményrácsra helyezzük a bevont korongokat és hagyjuk megdermedni.

Tárolásánál nagyon fontos, hogy minden sor linzer közé helyezzünk tiszta papírt (sütőpapírt), hogy a sütemények teteje ne sérüljön meg. Jól záródó dobozban, hűvös helyen tároljuk.

A szilvalekváros marcipános linzert Krisztina maga kísérletezte ki,
most olvasóinknak is ajánljuk Fotók: VN/PSK

Habos, kakaós

Hozzávalók a kakaós piskótához: 6 nagy tojás, 6 evőkanál kristálycukor, 6 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál kakaópor és 1 csomag sütőpor.

Először felverjük a fehérjét, majd a már kemény habhoz adagoljuk kanalanként a kristálycukrot. Ezután a tojások sárgáját adjuk a habhoz egyenként. Majd a robotgépet a legalacsonyabb fokozatra állítjuk és hozzáadjuk a sütőport, a kakaóport és a lisztet szintén kanalanként. Sütőpapírral bélelt közepes méretű (kb. 25x35 cm) tepsibe öntjük a masszát, és előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e a piskóta. A megsült tésztát pár percig hagyjuk hűlni a tepsiben, majd sütőpapírostul kiemeljük egy deszkára és hagyjuk teljesen kihűlni. A krémhez 9 dl tejben felfőzünk 3 csomag tejszínízű pudingport. A kész pudingot félretesszük, hagyjuk hűlni, pár percenként keverünk rajta, hogy ne bőrösödjön meg a teteje. Közben 25 dkg szobahőmérsékletű vajat kikeverünk 20 dkg porcukorral, majd kanalanként hozzáadjuk a kihűlt pudingot. Minden kanál puding után várunk pár percet, hogy a puding egyenletesen elkeverődjön a vajas krémben. Amikor elkészült a krém, akkor kétfelé osztjuk és az egyik felébe keverünk még 1-2 evőkanál darált kávét és 1-2 evőkanál kakaóport. A kihűlt piskótát vízszintesen kétfelé vágjuk. Az alsó lapot megkenjük a fehér krémmel, erre jön a kávés krém és befedjük a felső piskótalappal. A tetejére csokoládémázat készítünk. Két tábla csokoládét megolvasztunk vízgőz felett, és amikor a csokoládé megolvadt, csomómentesre keverjük. Hozzáadunk 2 evőkanál étolajat, azzal is jól elkeverjük. Még forrón a sütemény tetejére simítjuk, a széleknél vigyázva, hogy ne csurogjon le a csoki.

Lehet úgy is díszíteni, hogy egyszerre melegítünk 2 különböző színű csokoládét és az alaprétegre rácsepegtetünk, rácsíkozunk a másik színű csokoládéból, és azonnal mintázzuk kés hegyével. Lehet úgy is, hogy a megdermedt csokoládéalapra készítünk mintát egy másik színű csokoládéval papírtölcsér segítségével. A süteményt hűvös helyre állítjuk, hogy megdermedjen.

Végül egy tiszta vonalzóval kimérhetjük a szeleteket. Magas falú edényben vizet forralunk. Minden vágás előtt belemártjuk a forró vízbe a kést, lecsepegtetjük és átvágjuk a csokoládéréteget. A kést minden vágás után letöröljük. Majd a felszeletelt csokoládé mentén az egész süteményt is felszeleteljük.

Ha igazán egyforma szeleteket szeretnénk, be kell vetnünk a forró vizet és a vonalzót is

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában