Marie Kondo módszere

2020.02.09. 07:00

A rendrakás művészete: harmónia a lelkünkben és a szekrényünkben

Több éve töretlen népszerűségnek örvend Marie Kondo módszere, amely örökre segít megszabadítani otthonunkat a felesleges holmiktól. Ráadásul a japán háziasszony szerint ahogy nő a rend a szekrényünkben, úgy nő a boldogság a lelkünkben – év elején, még a tavaszi nagytakarítás ideje előtt érdemes kipróbálni tanácsait.

Vas Népe

Marie Kondo jött, látott és győzött. Új szempontokat hozott a rendrakásba, magasabb szintre emelte azt, amit eddig közvetlen környezetünkről, otthonunkról gondoltunk. Mondhatnánk, hogy számára a vihar előzi meg a csendet, valójában egy minden eddiginél nagyobb kupi a rend titka. A japán módszer azt vallja, hogy ne apránként, a lakás egy-egy pontját – helyiségét – tegyük rendbe, inkább haladjunk kategóriák szerint. Ennek sorrendje pedig a következő: ruhák, könyvek, papírok, apróságok (egyéb konyhai és fürdőszobai holmik, hobbi- és sportfelszerelések) és végül az érzelmi értékkel bíró tárgyak. Az egy csoportba tartozó dolgokat hordjuk egy helyre, majd egyesével vegyük kézbe és kérdezzük meg magunktól: „Örömet okoz ez nekem?” Marie szerint a legjobb mérce annak eldöntésére, hogy mit tartsunk meg, és mi menjen, az, hogy az adott tárgy örömöt okoz-e nekünk, boldoggá tesz-e minket. Ha úgy érezzük, az adott holmi hasznos, szükséges és örömmel tölt el bennünket, tartsuk meg. Ha azonban már nem szolgál bennünket, váljunk meg tőle. A módszer azt javasolja, selejtezni is kategóriánként selejtezzünk, mert csak úgy látjuk, hogy miből mennyink van.

A fenntartható rend titka, hogy csakis az általunk fontosnak tartott tárgyak vegyenek körbe bennünket.

Marie Kondo a tárolásra is sajátos technikát dolgozott ki, ennek kulcsa a függőleges pakolás. Gondoljunk csak bele: ha egymásra rakjuk a pólókat, akkor nehéz úgy kiszedni a legalsót, hogy a többi szépen az oszlopban maradjon, ezért inkább csak a feslő darabokat használjuk, így gátolva azt, hogy a többi is örömet okozzon. A japán háziasszony szerint nincs szükség bonyolult tárolóeszközökre sem, az egyszerű négyzet vagy téglalap alapú dobozokat, fiókokat, fiókrendezőket javasolja. Hogy ez minél hatékonyabb legyen, hajtogatási technikákat is kidolgozott. Akit érdekel, videók alapján meg is tanulhatja a fogásokat. Bevált módszer az is, hogy a gyakran használt tárgyakat könnyen elérhető polcokra pakoljuk.

 

Marie Kondo hajtogatási technikát is kidolgozott Fotók: konmarie.com

 

Marie Kondo külön kitér arra is, hogy a rendrakást nem tanácsos telefonálással, zenehallgatással megszakítani, helyette válasszunk egyfajta zen módot, mert csendben, magányunkban tudunk igazán a bensőnkre figyelni. A KonMari-módszer ugyanis egyúttal utazás is a lelkünkben: a holmink átválogatásával egyre jobban megismerjük saját magunkat. „Azzal, hogy leszámolsz a káosszal, és megszabadulsz a feleslegtől, megtisztítod az elmédet is” – magyarázta Marie egy korábbi interjújában.

A lakberendezésben továbbra is hódít a letisztult és egyszerű design, ennek pedig alapkelléke a felesleges tárgyaktól mentes otthon. Sokat dob a látványon az is, ha csökkentjük a vizuális ingereket, a szappant és a mosogatószert például pumpás adagolóba töltjük.

Lipták Zita személyében már magyarországi tanácsadója is van a KonMari-módszernek. Ő az, aki nemcsak elindítani segít a rendrakási maratont, de akár végig is kísér az úton, amelynek a végére mindennek helye lesz a lakásban. Így nem kell többé rendet rakni, csak mindent oda visszatenni, ahová való. Marie Kondo megtanította a világnak: rend a lelke mindennek. A rendrakás több mint egy szükséges rossz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!