Jó, ha tudod!

2020.03.14. 07:00

Így ültessük át szobanövényeinket

Ha azt vesszük észre, hogy a növény gyorsan elfogyasztja az öntözővizet, a gyökerek kibújnak az ültetőközeg felszínén vagy az edény aljába fúrt lyukakon, akkor ideje egy számmal nagyobb otthonba költöztetni a zöldellő szobai kedvenceket. Egy új kaspó, egy mutatós edény egyúttal otthonunk dísze is lehet.

Ne töltsük a földet az edény pereméig!

Forrás: bobvilla.com

Ahhoz, hogy növényeink szépek legyenek, a nem látható részüket is rendszeresen gondozni, ápolni kell. A megfelelő mennyiségű vizet és tápanyagokat ugyanis a gyökerein keresztül szívja fel. Ráadásul tavasszal a szobanövényeknél is beindul a növekedés és fejlődés. Sok új hajtással és virággal hálálják meg, ha addigra új, friss, tápanyagdús földbe kerülnek. A virágföldek általában tőzegből, homokból, agyagból és perlitből vagy hungarocell pehelyből állnak. Ezek különböző arányú keveréke a legtöbb növény számára tökéletesen megfelel, de például az orchideák, kaktuszok, azáleák szeretik a speciális közeget.

Ne töltsük a földet az edény pereméig!
Fotó: bobvilla.com

A szakemberek azt javasolják, hogy nyugalmi állapotú és virágzó növényt ne bolygassunk. A levélhullás, a megkésett vagy elmaradó virágzás, a földlabdát beszőtt gyökerek, a túl tömött és áporodott föld azonban mind azt jelzi: érdemes 2-3 cm-rel nagyobb átmérőjű edénybe ültetni a zöldellő szobai kedvencünket. Az átültetés első lépése a növény kiemelése. Egyik tenyerünket tegyük a talaj felszínére úgy, hogy a növény fő szára a középső ujjaink közé essen. Ezután fordítsuk fejre a cserepet, és addig kocogtassuk, ütögessük az alját, amíg a földlabda teljesen el nem válik. Az új edénybe előzőleg tegyünk egy réteg vízelvezető réteget, majd 3-4 cm ültetőközeget.

Ezután helyezzük bele a növényt, a gyökereket takarjuk be földdel, majd az ujjainkkal nyomkodjuk le. Ne töltsük a földet teljesen az edény pereméig, hogy megakadályozzuk az öntözővíz kiömlését. Az első négy hétben nem is szükséges tápoldatoznunk, mert az új föld elegendő tápanyagot biztosít. Öntözésre lehetőleg ne friss csapvizet használjunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!