Mit tegyünk?

2020.05.04. 17:30

Ha vége a home office-nak: házi kedvencünk hosszú idő után újra egyedül

A pánikoló kutya percekig, sőt órákig is nyüszíthet a gazdi után

Lakosi Gabriella

Az első napokban normális, ha nyugtalanabb a kutya

Forrás: Pixabay

Az elmúlt időszakban mindenki több időt töltött otthon, sokan dolgoznak homeoffice rendszerben. Ennek persze a kis kedvenceink örülnek a legjobban. De hogy viselik majd, ha véget ér a járvány?

A szeparációs szorongás komoly probléma lehet, de amíg egy jól szocializált, jó idegrendszerű kutyáról van szó, addig biztosan kezelhető a helyzet. A problémát ilyenkor az okozza, hogy az állat a gazdája után szeretne menni, de nem tud, ettől frusztrált lesz. – A legfontosabb, hogy ne adjunk megerősítést a rossz viselkedésnek. Ha távozásunk után a kutya nyüszít és ugat, semmiképp ne menjünk vissza a lakásba, ezzel csak eléri a célját, és legközelebb még kitartóbban próbálkozik – mondta el Csizmazia Tamás, az egyik szombathelyi kutyaiskola vezetője. A legjobb, ha mindent a megszokott módon csinálunk, és hagyjuk „hisztizni” az állatot. Beszéljük meg a szomszéddal is, mielőtt visszatérünk a munkába, hogy a kutya a következő napokban valószínűleg nyűgösebb, zajosabb lesz.

Az első napokban normális, ha nyugtalanabb a kutya
Fotó: Pixabay

Mindenképpen várjuk meg, amíg a kutya abbahagyja az ugatást, csak azután menjünk vissza a házba, ha már teljesen nyugodt a négylábú. Ha valaki dolgozni jár, könnyebb a dolga, ritka, hogy nyolc-kilenc órát tombolna az állat. Hallgatózhatunk is indulás után, ha csak néhány percig nyüszít, biztosak lehetünk benne, hogy nem nagy a gond. Minden kutya külön „egyéniség”, idegrendszere más, így nem lehet pontosan megmondani, hogy mikor rázódik vissza, szokik újra hozzá az egyedülléthez. Ha sok rossz időben érkező megerősítést kapott az állat, a szeparációs szorongás akár extrém mértéket is ölthet, de nem jellemző, hogy menthetetlen lenne a helyzet.

Sokat segít, ha ismeri a Maradj! parancsot

Az viszont sokkal inkább, hogy a gazdák nagyon hosszú ideig próbálkoznak maguk orvosolni a helyzetet, és csak sokára fordulnak szakértőhöz. Addigra a gazda már lehet, hogy sok kommunikációs hibát elkövetett, ezeket a beidegződéseket pedig nehéz javítani. Sokat segít, ha az állat ismeri a Maradj! parancsot, és már azt sem engedjük meg neki, hogy az ajtóba utánunk jöjjön. Így tudja, hogy nem azért nem mehet a gazdával, mert az ajtó útját állta, hanem azért nem, mert a „főnök” így döntött. A szakértő elmondta: saját kutyáival is így jár el, emiatt értik a helyzetet, és nyugodtak maradnak. Kérjünk segítséget, ha úgy érezzük, nem vagyunk teljesen biztosak a dolgunkban. A megfelelő segítség annál gyorsabban használ, minél hamarabb megkapja az állat. Normális, ha az átállás nehezebb, de semmiképpen ne hagyjuk elfajulni a dolgokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!