2020.06.28. 07:00
Egészségünk egyik őre lehet a zöld tea – Számos betegség megelőzésében segít
Az örökzöld teacserje, a Camellia sinensis leveléből készült zöld tea a víz után a második legegészségesebb folyadék. Ennek köszönhetően hatalmas népszerűségnek örvend a világ minden táján. De mitől is olyan egészséges a zöld tea?
Forrás: pixabay.com
A fehér tea kivételével minden teatípus a teanövény kifejlett leveléből készül. A fekete tea alapanyaga teljes erjesztésen megy keresztül, a vörös egy félig erjesztett típus, míg a zöld tea alapanyagát egyáltalán nem erjesztik. Az első két típusnál a fermentálás során oldják ki a bennük található enzimeket, így aktiválva az oxidációs folyamatot. A zöld tealeveleket nem fermentálják, ezáltal elmarad az oxidáció – megőrizve ezzel természetes színét.
A zöld tea rendszeres fogyasztásával elkerülhetők a rosszindulatú daganatos megbetegedések, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a májbetegségek, bizonyos idegrendszeri problémák és az ízületi gyulladások, de fontos szerepet játszik a fogszuvasodás megelőzésében is.
Élénkítő hatása miatt is sokan fogyasztják, akár naponta többször is – hatásmechanizmusának vizsgálata során arra jutottak, hogy jótékony hatásait a benne található fenolvegyületeknek köszönhetjük. Ezek közül a katekid nevezetű erősen antioxidáns és gyulladásgátló hatású.
A kutatók szerint a zöld tea magas polifenol tartalma mellett valószínűleg ásványi anyagokból, nyomelemekből és vitaminokból álló különleges összetétele miatt ilyen sokrétű kedvező hatásainak listája.
A korábban már említett, idegrendszerre gyakorolt jótékony hatása miatt több kutatás is foglalkozik a zöld tea Parkinson- és Alzheimer-kór kezelésében való alkalmazásának lehetőségével.