Nagyon fontos a szakszerűség és a pontos tervezés

2020.06.27. 07:00

Lakásfelújítás házilag: ne féljünk belevágni!

Kis kézügyességgel számos felújítást, átalakítást magunk is elvégezhetünk otthonunkban. Mielőtt azonban belevágunk a munkába, érdemes végiggondolni: biztosan megbirkózunk-e szakember nélkül a feladattal. Ezért fontos részletes tervet és költségvetést készíteni.

Vas Népe

Ha valaki friss illatra, tiszta falakra vágyik, maga is megpróbálkozhat a falfestéssel

Fotó: Stock

Internetes oldalak és videók, könyvek, szaklapok segítik manapság az ezermesterek dolgát. Csoportok alakultak a közösségi oldalon, a tagok hasznos tippekkel, tanácsokkal látják el egymást. A modern építőanyagok is megkönnyítik a munkát, a szükséges szerszámok pedig beszerezhetők a barkácsáruházakban. Közben pedig lépten-nyomon arról hallani, hogy kevés a szakember, pláne a jó és megbízható mesterember. Sokan tehát kényszerűségből, mások elvből vágnak bele a lakásuk, házuk saját kezű felújításába, átalakításába.

Jó szerszámmal könnyebb dolgozni

Mielőtt bárminek is nekikezdenénk, gondoljuk végig: milyen konkrét munkákat szeretnénk elvégezni, és erre mennyi időt és pénzt szánunk. Fontos a részletes költségvetés elkészítése, egy-egy bonyolultabb munkafázishoz pedig érdemesebb eleve szakembert hívni. Ilyenek például a vízzel, villannyal, gázzal kapcsolatos feladatok. Nincs annál rosszabb, mintha valamivel kétszer kell dolgozni, vagy valamit duplán kell megvenni. Gondoljunk arra is, hogy nem mindig az olcsóbbnak tűnő megoldás a takarékosabb. Néha azzal spóroljuk meg a legtöbb pénzt, ha belátjuk: jobb szakemberre bízni a javítást, felújítást. Ha például túl sok szerszámot kell vennünk, nehezen szerezzük be az alapanyagot, vagy a saját munkánk kárára tudjuk csak megcsinálni, nem biztos, hogy nyerünk az ügyön.

Ha valaki friss illatra, tiszta falakra vágyik, maga is megpróbálkozhat a falfestéssel
Fotó: Stock

A teljes körű felújítás a bontással kezdődik. Lakás- vagy házátalakítás során szükség lehet falak kivételére, általában le kell verni a csempét, sok esetben fel kell törni a járólapot, felszedni a parkettát, padlószőnyeget, a falakról leáztatni a tapétát, az ajtókról a matricát, és így tovább. Már azzal sokat spórolhatunk, ha a munkának ezt a részét magunk végezzük el. Ajánlatos előre gondoskodni a nagy mennyiségű hulladék elszállításáról és a megfelelő védőruha – szemüveg, maszk – beszerzéséről.

A festés nem ördögtől való

A nyár a festések ideje is. Ha valaki friss illatra, tiszta falakra vágyik, maga is megpróbálkozhat a művelettel, ami minden esetben a fal előkészítésével kezdődik. Pergő vakolatra nem szabad felvinni az új festéket, ahogy a már túl vastag, többrétegű festéket is ajánlatos lekaparni. A hibák gletteléssel javíthatók: ismételjük meg kétszer, és mind-egyik után csiszoljuk le a falat, míg tökéletesen sima nem lesz. Ha ez nem lenne elég, üvegszövet-tapétával minden repedés eltüntethető. A diszperziós festékekkel könnyen lehet dolgozni, jól fednek két rétegben is, továbbá nagy előnyük a magas kopásállóság és a jó légáteresztő képesség.

Kis kézügyesség, nagy változás

A méretre vágás nem a legkönnyebb feladat, de egyébként a laminált vagy az egyre népszerűbb vinylpadló lerakása otthoni körülmények között is megoldható. Mindenképpen gondot kell fordítani az aljzatkiegyenlítésre, valamint érdemes hő- és hangszigetelő padlóalátétet is lefektetni. Türelem és némi kézügyesség birtokában bútorfóliával, egy-egy csík tapéta felrakásával is újjávarázsolhatjuk otthonunkat.

Jóval több szerszámot, hosszabb előkészítést és nagyobb odafigyelést igényel a burkolás, ennek ellenére sokan maguk csempéznek, járólapoznak. Ez esetben már érdemes mérlegelni: megtérül-e a befektetett munka, vagy kivárjuk a jó szakembert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!