szép otthon

2020.06.14. 07:00

Újítsuk fel a régi, kopott radiátorokat!

A fűtési szezon végeztével érdemes elgondolkodni a fűtőtestek felújításán. Sokszor már egy alapos takarítás vagy átfestés sokat javít az össz­képen, de teljes vagy részleges takarás is megoldható. Előbbivel magunk is próbálkozhatunk, utóbbit jobb szakemberre bízni.

Vas Népe

A teljes takarást jobb szakemberre bízni

Fotó: Shutterstock

A kopott radiátor felújítására a legegyszerűbb megoldás a zománcfesték. A klasszikus fehér helyett választhatunk egy másik – a helyiségbe illő – színt is. Így a fűtőtest ugyan továbbra is látható marad, de új dísze lesz a szobának. A művelettel magunk is megpróbálkozhatunk: lehetőleg jó minőségű festékkel és ecsettel dolgozzunk, a parkettát, járólapot pedig földre terített papírral vagy fóliával védhetjük meg a lecsöppenő anyagtól.

Számos megoldással részben vagy egészben is eltakarható a radiátor. Nem kell feltétlenül a teljes láthatatlanságra törekedni. Fontos tudni, hogy a burkolatnak el kell érni a kürtőhatást, vagyis lehetővé kell tenni, hogy a hideg levegő alulról beáramolhasson, majd felülről meleg levegőként jöjjön ki. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy hiába apácarácsos vagy bármilyen módon nyitott szemből a fűtőtest, ha felülről teljesen lezárjuk, nem érezzük majd a meleget.

A teljes takarást jobb szakemberre bízni
Fotó: Shutterstock

Divatos a radiátor fölötti, de azt nem befedő lebegő polc. Gyors és mutatós megoldás, hiszen vonzza a tekintetet, eltereli a figyelmet a fűtőtestről. Tehetünk rá a helyiség stílusához illő díszeket, kiegészítőket. A vintage és rusztikus stílusú otthonokba jól illik a raklapból készült burkolat, de akár régi kerítéselemekből vagy bármilyen kovácsolt vasból – hőálló festékkel leápolva – is elkészíthető.

Egyes gyártóktól rendelhető egyedi méretű és megjelenésű radiátor is. Aki ilyet szeretne, annak mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia, de kétségtelenül mutatós megoldás. A régi fűtőtesteket egyébként megéri modernebbekre cserélni, mert sokkal nagyobb és hatékonyabb a hőleadásuk. Vásárlásnál tartsuk szem előtt a helyiség hőigényét, ez nagyban függ például az elhelyezkedésétől, a hőszigeteléstől és a nyílászárók minőségétől.

Aki radiátorcserét tervez, annak is érdemes a meleg hónapokban elvégeztetnie a munkát. Ilyenkor tanácsos légteleníteni is a rendszert, illetve némi portalanítás, átmosás még az újabb fűtőtestekre is ráfér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!