Gyümölcsök, zöldségek is okozhatnak tünetet

2020.07.26. 07:00

Keresztallergia, avagy ilyenkor mit ne fogyasszunk – Szakértőt kérdeztünk

Bár egész évben kínozhatják a pollenek az allergiásokat, a nyár mégis talán a legintenzívebb időszak e tekintetben. Sőt, előfordulhat az is, hogy egy-egy embernél a már azonosított allergéneken túl egyes ételek is okozhatnak panaszokat – ám mégsem kizárólag ételallergia állhat a háttérben.

VN

A parlagfűre érzékeny gyermekeknél a dinnye is előhozhat allergiás tüneteket

Fotó: Shutterstock

Tengerparti nyaraláskor – ahogy más kirándulásaink alkalmával is – szeretünk helyi specialitásokat kipróbálni: akik nyitottak a tenger gyümölcsei válogatásokra vagy ráksalátára, náluk nagyon kis százalékban ugyan, de előfordulhat aller­giás reakció az étel fogyasztása után, heves és ijesztő tüneteket produkálva a szájban vagy a száj környékén. Nem kis riadalom – és orvosi ellátás – után, megkönnyebbülve vehetik kezükbe a diagnózist, amelyben nem étel-, hanem keresztallergia áll. A kevésbé ismert allergiatípusról dr. Petz Zsuzsanna tüdőgyógyász szakorvost, allergológust kérdeztük.

– Ez nem ételallergia, nem enzimhiány, más dologról van szó. Kialakulásának oka az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága: annyira kicsi a két anyag közötti különbség, hogy azokat azonosként ismeri fel a szervezet. A törzsfejlődés során pél­dául együtt fejlődött a rák és a poratka, ezért fordulhat elő az, ha valaki poratka-allergiás és rákot eszik, akkor megjelennek nála a keresztallergiára jellemző tünetek: elkezd belül viszketni a száj vagy beduzzadnak az ajkak – ezek étkezés után különböző időpontokban jelentkeznek – emelte ki Petz Zsuzsanna, hozzátéve, a hasi panasz nagyon ritka és a test többi részét sem érinti.

A parlagfűre érzékeny gyermekeknél a dinnye is előhozhat allergiás tüneteket
Fotó: Shutterstock

– Sokan nyírfapollenre érzékenyek, az almának pedig a héja alatt van egy olyan fehérje, amivel ugyanez a szerkezeti azonosság fordul elő, ezért, ha valaki, különösen nyírfavirágzás idején almát eszik és pont erre hajlamos, megjelenhetnek nála a tünetek. Ugyanez a sárgarépánál is előfordulhat. Kiemelte: a keresztallergia előfordulása azonban meglehetősen ritka. Főzéssel, az érintett fehérjék lebomlása miatt viszont már nem jelentkeznek a tünetek. Felhívta a figyelmet arra, hogy most, a dinnyeszezon idején a parlagfű-allergiásoknak ügyelniük kell a gyümölcs fogyasztására, náluk is előfordulhat, hogy előjönnek a kellemetlen tünetek, amelyek megjelenését rengeteg minden befolyásolhatja: stresszesebb időszak, fáradtság, egy előtte lezajlott betegség mind fogékonyabbá tehet minket ezekre.

– Régen is gyakori volt a keresztallergia, ez nem újdonság, csak a felismerésében van különbség: most már tudunk róla és tudjuk, hogyan kezeljük – emelte ki. A doktornő azt javasolta, a szülők legyenek tisztában azzal, gyermekük mire allergiás, s az az anyag mivel keresztreagálhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!