Felmérés

2020.07.20. 13:00

Egy felmérésből kiderült, hogyan alszunk mi, vasiak

A Matrackuckó Alvásszak­üzlet-hálózat az Aludj jól, Magyarország! programban két és fél hónapos alvásfelmérést végzett több mint hatezer résztvevővel országszerte. Megyénkben is vizsgálódtak, lássuk az eredményeket!

VN

A kialvatlanság egészségügyi problémákat okoz

Fotó: Shutterstock

Az országos felmérés szerint a válaszadók 30 százaléka kevesebb mint hat órát alszik, míg Vas megyében ennél valamelyest rosszabb, 33 százalékos ez az arány. Nem meglepő hát, hogy az alvásmennyiségükkel elégedetlenek aránya is magasabb (44 százalék az országos ötvenhez képest). A legfeljebb három nap kipihenten ébredők aránya kicsit jobb – a szám megyénkben meghaladja a 60 százalékot, szemben az országos 57,5-tel. Jó hír, hogy nálunk alacsonyabb a rendszeresen felébredők aránya. Ezzel szemben többen vannak a csak ritkán felébredők (50 százalék az országos 47,4 százalékhoz képest) és az éjszakákat végigalvók (10 százalék a 8,3 százalékkal ellenben). Sőt, arányaiban a fájdalommal ébredők is kevesebben vannak Vas megyében.

A kialvatlanság egészségügyi problémákat okoz
Fotó: Shutterstock

A felmérés kitöltői a lefekvés előtti órában, illetve közvetlenül az alvás előtt is tévézéssel és/vagy okoseszközökkel a kézben töltik az idejüket. Az általuk kibocsátott kék fény aktiválja a belső óránkat, ezáltal csökkenti az álmosságért felelős melatoninhormon termelődését. Így nem meglepő, hogy a válaszadók egyharmadának több mint fél órába telik az elalvás, és az éjszaka sem túl pihentető. A WHO szerint napi nyolc óra lenne az ideális alvásmennyiség, ami 122 nap ágyban töltött időt jelent.

Két órával kevesebb alvás esetén ez mindössze 91 nap, azaz minimum egy teljes hónap alváskieséssel kell számolni a hat óránál kevesebbet alvóknál. Ez pedig egészségügyi problémákat okoz: legyengül az immunrendszer, és több mint duplájára nő a rákos betegségek kockázata. Nő a szívroham, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye. Továbbá a kevés alvás hatására olyan hormon szabadul fel a szervezetünkben, amely folyamatos éhségérzetet vált ki – ez elhízáshoz vezethet.

Bár tíz kitöltőből „csak” három alszik ténylegesen keveset, minden második ember kevésnek érzi az alvásmennyiségét, közülük pedig 29 százalék konkrétan a munkával, és azzal járó stresszel hozza összefüggésbe a kevés alvást. A felmérés szerint százból mindössze nyolcan alszanak zavartalanul. A válaszok alapján többen ébrednek fáradtan (33,3 százalék), mint kipihenten (25,6 százalék).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában