életmód

2020.07.13. 14:00

Ötven kilót fogyott, most másoknak segít Seprenyi Fanni

Seprenyi Fannival öt év alatt megfordult a világ: huszadik születésnapjára százhúsz kilósan készült, ma már – ötven kilogrammal kevesebben – ő segít lefogyni sorstársainak. Hitelességének kulcsa, hogy járt már a cipőjükben. Tudja, min mennek keresztül az életmódváltás során, így megfelelő támaszt képes nyújtani számukra.

Polgár Patrícia

Decemberig összességében egy tonna túlsúlytól szabadította meg vendégeit Seprenyi Fanni Fotó: Unger Tamás

– A családunkban mindenki mindig kövér volt, azt mondtuk, hogy ez genetika, ez a normális, hogy cipeljük a húsz-harminc kiló túlsúlyt. Kifelé azt sugároztam, hogy boldog vagyok, de közben ez nem így volt – ismeri be Seprenyi Fanni.

Érettségi után felvették a jogi egyetemre, ám ő menekült onnan. Tévés jós lett, jósdát nyitott Szombathelyen. Már ekkor az volt a célja, hogy átadja az embereknek: élni jó! Lelket szeretett volna önteni beléjük, motiválni őket. Fanninak hatalmas álmai voltak, de mégsem volt képes azokat teljesíteni, hiszen amikor tükörbe nézett, nem volt elégedett, nem érezte magát hitelesnek. Ekkor ismerkedett meg az akkori edzőjével, Bertha Györggyel, aki nagyon jó barátja lett. Ő indította el azon az úton, melyen ráismert: ha fejben erős, akkor azt a test követni fogja. György egy motivációs tréningen sportolóként hivatkozott az akkor még több mint kilencven kilós lányra, ez mozdította át őt a helyes irányba.

– Ez akkora löketet adott nekem, hogy úgy éreztem, enyém a világ – vallja be Fanni. Három év múlva, ötven kilogramm fogyás után eljutott arra a pontra, hogy már nem szerette azt, amit csinál, nem látta a befektetett munka eredményét. Három és fél évvel azután, hogy belevágott új életmódjába, érzelmeket kezdett el ételekhez párosítani. Tudta, mely harapnivalók veszik el az energiát, melyek befolyásolják a hangulatot. Tudományosan alátámasztott tény, hogy vannak alacsony rezgésű és magasan rezgő ételek – utóbbiak az élethez köthetők. Felemelnek, életerőt és egészséget adnak.

– Jót eszel, jól leszel. Rosszat eszel, rosszul leszel – vallja Fanni, aki mára már végzett táplálkozás-tanácsadó, ám továbbra is folyamatosan képzi magát. Ahogy mondja, egy bizonyos idő után észrevette, hogy nem szeret másról beszélni az emberekkel, mint hogy mit egyenek. Másfél évvel ezelőtt álmodta meg saját márkáját, melyben életmódprogramokat, -tanácsokat kínál ügyfeleinek, akik látványos visszacsatolást nyújtanak számára: decemberig összességében csaknem egy tonna túlsúlytól szabadította meg őket. – Mintegy ezer ember fogyott le és fogy a mai napig is folyamatosan a segítségemmel – mondja Fanni.

Ismerjük a mondást, miszerint senki sem próféta a saját hazájában, ő azonban mégis családját fogyasztotta le elsőként. Közbenjárásával édesanyja, húga és tízéves öccse is megszabadult pluszkilóitól.

Decemberig összességében egy tonna túlsúlytól szabadította meg vendégeit Seprenyi Fanni Fotó: Unger Tamás

Életmódprogramjával kapcsolatban fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy nem pusztán fogyásról, hatalmas lelki munkáról is beszélhetünk. Kuncsaftjai elsőként teszteket töltenek ki, melyekből következtetni tud arra, milyen traumák, emlékek, jó érzések kötik őket egyes ételekhez, ezáltal megérti a hozzájuk való ragaszkodást vagy éppen az elutasításukat. Úgy gondolja, tudatosítani kell magunkban azt, hogy nem csupán a testünk, de a szellemünk is tud éhezni: hiszen ha csak fizikailag sóvárognánk egy-egy étel után, nem lenne szabad, hogy hízzunk tőle.

– Kiindulási pontnak meg kell hogy értsem, mit kompenzál az adott ember az étkezési szokásaival. Ha ez megvan, az már fél siker – szögezi le. Ezenkívül felméri egészségi állapotukat, személyre szabja a programjukat, mely nem néhány hétre, hanem egy életre szól.

Az életmód-tanácsadó szerint az életmódváltásnak, valamint a jó életnek a kulcsa az egészséges jövőkép kialakítása. Azonban fontos, hogy ezt ne kilókban határozzuk meg, hanem egy konkrét cél lebegjen a szemünk előtt – ezáltal sokkal könnyebben tudjuk a vágyainkat megvalósítani. A lány ebben is segítséget nyújt az őt felkeresőknek: állandó lelki támaszként áll mellettük, motiválja, átlendíti az esetleges nehézségeken, holtpontokon őket.

Mint mondja, programjában nincsenek szigorú szabályok: nem határozza meg, hogy mikor miből és mennyit kellene enni, csupán megmondja, mely ételek tesznek jót és rosszat a szervezetnek. Úgy gondolja, pontosan ez az a szabadság, ami közelebb viszi ügyfeleit a sikerhez. Vélekedése szerint minél közelebb áll valami az élethez – földből nő, legel, vízben úszik, fán terem –, annál egészségesebb. Fontos, hogy elég folyadékot fogyasszunk, eleget pihenjünk és legyenek álmaink. Ha ezek teljesülnek, semmi nem állíthat meg minket céljaink elérésében – vallja Fanni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!