egészség

2020.11.21. 17:20

Harcoljunk a vírus ellen!

Az egészséges, vitaminokkal megtámogatott immunrendszer már fél siker.

Novák Krisztina / boon.hu

Forrás: pixabay.com

A fehérjék az élet építőkövei, a szénhidrátok gyors üzemanyagként szolgálnak, a lipidek pedig egyfajta energiatartalékként működnek. Emellett a mikroelemek, például a vitaminok, ásványi anyagok és a víz egyaránt fontosak. A táplálkozásra, a rendszeres fizikai aktivitásra, a stresszkezelésre és az elegendő alvásra vagy pihenésre való összpontosítás pedig hozzájárulhat az erősebb immunrendszerhez.

Kulcsfontosságú vitaminok

Mivel a koronavírus-fertőzés folyamatosan terjed, az optimálisan működő immunrendszer most fontosabb, mint valaha. A szakértők szerint a C-vitamint és D-vitamint tartalmazó kiegészítők szedése elősegítheti az immunitást a Covid–19 és más légúti fertőzések elleni küzdelemben, az egészséges és kiegyensúlyozott étrend pedig tovább erősítheti ezt. Az elfogyasztott étel hatással van a gondolatainkra, a cselekedeteinkre, a viselkedésünkre, a hangulatunkra, az indulatainkra és a közérzetünkre. Óriási hatást gyakorol az immunrendszerre is. Az immunrendszer pedig első védelmi vonalaként működik.

– A téli időszakban a vitaminraktárak elkezdenek kiürülni, ezért C-vitaminból mindenki bevehet napi 500-1000 mg-ot tabletta formájában akkor is, ha előszeretettel fogyaszt gyümölcsöket és zöldségeket – tudtuk meg Ujj Róbert felnőtt háziorvostól. – Mivel a szervezet D-vitamin-termeléséhez napon kellene tartózkodnunk, ami ebben az évszakban már nem kivitelezhető, elmondhatjuk, hogy hazánk lakosságának több mint a fele D-vitamin-hiányos. Az idősebb embereknél, főleg a nőknél ez már csontritkulást is okoz. A koronavírus-fertőzés elleni védekezéshez télen az idősebb korosztálynak napi egy alkalommal javasolt 2000-3000 nemzetközi egység D-vitamint fogyasztani, az ötven évnél fiatalabbaknak pedig naponta 1000 nemzetközi egység D-vitamin-tabletta bevétele ajánlott.

Egyes mikrotápanyagok és étrendi összetevők, például a C- és D-vitamin, aminosavak és bizonyos ásványi anyagok, például a cink és a szelén, különleges szerepet játszanak a hatékony immunrendszer fenntartásában.

Természetes C-vitamin-források a zöld leveles zöldségek, a citrusfélék, a paprika, az alma és a citrom. D-vitaminhoz a napfényen kívül, még a tojás, a zsíros halak és tej fogyasztásával juthatunk.

A cink, a szelén, a vas, a magnézium és a réz is nagyon fontos az immunrendszer optimális működéséhez. A teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek, magvak, köles, zöld leveles zöldségek, baromfi, tojás és hal fogyasztásával jutnak be a szervezetbe.

A probiotikumok bizonyos élelmiszerekben jelenlévő élő baktériumok specifikus törzsei. Segíthetnek az immunrendszer erősítésében és gátolhatják a káros bélbaktériumok szaporodását. Megtalálhatóak az erjesztett tejben, a joghurtban, a kefirben és más erjesztett élelmiszerekben.

A prebiotikumok stimulálják az immunrendszert azáltal, hogy közvetlenül vagy közvetve növelik a probiotikumok populáció­ját a bélben. Megtalálhatóak a banánban, az árpában, a lenmagban, az almában és a fokhagymában is.

A jól hidratált állapot fenntartása nagyon fontos. A sima víz a legjobb folyadék, de egyéb formái lehetnek még a kókuszvíz, a mészvíz, az író és a különböző levesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!