életmód

2020.11.07. 07:00

Itt a szezon, érdemes sütőtököt fogyasztani

Nemcsak nagyszerű íze és széles körű felhasználhatósága miatt ajánlott beilleszteni az étrendünkbe a sütőtököt. Rengeteg hasznos tápanyagot és vitamint, valamint rengeteg rostot tartalmaz, melyek sokoldalúan támogatják szervezetünket.

Tóth Dóra

A sütőtök rostokban gazdag, kalóriatartalma alacsony

Forrás: shutterstock

A benne található két legfontosabb vitamin az A- és C-vitamin. Utóbbi segíti immunrendszerünket, és a betegségek legyőzésében is fontos szerepet játszik. A sütőtökben található béta-karotin alakul szervezetünkben A-vitaminná, ez szintén segít a fertőzések leküzdésében, emellett látásunk egészségében is ­kulcsszerepet játszik. A sütőtöknek a magja és olaja is rendkívül értékes. A tökmagolaj segít a prosztatamegnagyobbodás megelőzésében és gazdag fitoösztrogénekben, melyekkel a magas vérnyomás kialakulásának kockázata csökkenthető.

A magokban nagy mennyiségben találunk L-tripofánt, mely a jó alvás elérésében és a depresszió tüneteinek csökkentésében játszik fontos szerepet, ezáltal nyugtató hatással van szervezetünkre. Szívünk egészségének megőrzésében is segíthet a sütőtök, kutatások alapján a magas rostbevitel nőknél 25, férfiak esetében 40 százalékkal is csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Fogyókúrás ételként sem utolsó, a rengeteg tápanyag ellenére kalóriatartalma hihetetlenül alacsony. Emiatt bátrabban fogyasztható nagyobb mennyiségben is, több mint 90 százaléka víz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában