Szponzorált tartalom

2020.12.11. 14:08

Honnan tudhatjuk meg, hogy ki hívott, ha nem ismerjük a számot?

Mindannyian találkoztunk már azzal az idegesítő jelenséggel, hogy nem fogadott hívásunk van egy ismeretlen számról és nem tudjuk, hogy ki hívott.

Fotó: pexels.com

Az is egyre gyakrabban elő szokott fordulni, hogy több alkalommal hív bennünket idegen szám és ha felvesszük, nem szólnak bele, vagy mire visszahívnánk egyszer sem veszik fel a telefont a vonal túlsó végén. Sajnos van jó pár olyan telefonszám, ami nem lenyomozható, a többségnek azonban utána tudunk nézni, így hamar ki tudjuk deríteni, hogy ki és honnan keresett bennünket.

A tudakozók már jó ideje rendelkeznek ezzel a funkcióval, az internet korában pedig még egyszerűbb a keresés. A jól bevált telefonos utána érdeklődéstől egészen az applikációs tudakozásig több módja is van annak, hogy lekérdezzünk az ismeretlen telefonszám tulajdonosát. Ráadásul a technológiai fejlődés következtében ma már nem csak a belföldi hívásokat követhetjük nyomon, de a nemzetközi számokról is tudunk érdeklődni.

A jól bevált, hagyományos módszer: a telefonon elérhető tudakozó

A tudakozót már nagyon sokan ismerhetik, hiszen széleskörű információnyújtással rendelkezik. A Belföldi Egyetemes Tudakozó a nap 24 órájában elérhető, bármikor fordulhatunk feléjük kérdéssel. Viszont nem árt észben tartani, hogy pont emiatt a kiterjedt szolgáltatás miatt a vonalaik általában leterheltek, időbe telik elérni az ügyintézőket. Ez egyrészt a türelem miatt fontos, másrészt pedig azért is, mert a vonal nem díjmentes, az alapdíj bruttó 83 Ft percenként. Így könnyen megeshet, hogy a számlánk megérkezésekor egy számunkra idegen szám fog viszonylag magas összeggel szerepelni, ha sokat kell várnunk a tudakozóra.

A tudakozónál egyébként az ország összes mobiltelefon és vezetékes telefonszáma megtalálható, amelyeknél a felhasználó engedélyt adott adatainak nyilvános adatbázisban való tárolásra. Ez leegyszerűsítheti a helyzetünket, hiszen nem szükséges szolgáltatónként rákeresni a telefonszámra ahhoz, hogy megtudjuk, ki hívott bennünket. A Belföldi Egyetemes Tudakozó a 11800-as telefonszámon érhető el, miután a régi 198-as telefonszámot egységes uniós szabályozások miatt megváltoztatták.

Ha kényelmesebb megoldásra vágyunk: online tudakozó

Azok se csüggedjenek, akik nem szeretnek telefonálgatni, vagy nem szeretnének plusz pénzt költeni egy telefonszám azonosítása érdekében. A digitalizáció korában már szinte minden magyar háztartásban elérhető az internetkapcsolat, melynek segítségével gyakorlatilag bármi kideríthető. Ilyen a hívásazonosítás is, hiszen az online telefonszám tudakozó segítségével pár másodperc alatt kideríthetjük, ki hívott bennünket. Az egyes mobilszolgáltatók tudakozóját felkeresve lehetőségünk van több fajta keresésre is.

Ha a telefonszámot látjuk csak a kijelzőnkön, akkor rákereshetünk arra és amennyiben az előfizető nem titkosította adatait, úgy meg fog jelenni előttünk a neve és lakcíme. Ha pedig egy személy vagy cég nevét ismerjük csak, azt is beírhatjuk a keresőbe, az adott mobilszolgáltató tudakozójában meg fog jelenni annak címe és telefonszáma is. Ez egy viszonylag kényelmes és gyors megoldás, nem kell várnunk rá, hogy az ügyintéző elérhető legyen, illetve nem is kerül plusz költségbe a szolgáltatás.

Az internetes tudakozó szolgáltatások közé lehet még sorolni a gyerekcipőben járó, hívásazonosítással foglalkozó applikációkat is. Ezek mobilos alkalmazások, amellett, hogy rákereshetünk a minket érintő idegen telefonszámokra, még egy olyan lehetőséget is biztosítanak, hogy véleményt írhatunk az adott telefonszámról.

Leírhatjuk, hogy például telemarketinggel foglalkozik vagy éppen csak szórakozásból hívogatja az embereket, így elkerülve, hogy másoknak is fejtörést okozzon. Az ilyen alkalmazások legnagyobb hátránya, hogy az adatbázisuk még meglehetősen korlátozott, sok applikációnak csak a beregisztrált felhasználók telefonszáma található a rendszerben.

Minden esetben ki tudom deríteni, hogy ki hívott?

Nem minden esetben tudjuk meg, hogy ki hívott bennünket, hiszen sokszor rejtett számról érkeznek a nemkívánatos hívások. Azonban akkor sem garantált a hívó leazonosítása, ha megjelenik telefonunkon a telefonszám, hiszen sokan letiltatják adataikat szolgáltatójuknál, így azok semmilyen információt nem tehetnek nyilvánossá velük kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában