tippek fotósunktól

2021.01.23. 07:00

Megapixelek bűvöletében: így lesz jobb a telefonos fotód!

Manapság a gyártók a minél nagyobb megapixelszámokkal próbálják elvarázsolni a vásárlókat, eláruljuk: nem egészen csak ezen múlik, hogy jó fotót tudunk-e csinálni a telefonunkkal.

Horváth Balázs

Fotó: pixabay.com

Ne felejtsük el, hogy ez csak egy telefon, a profi gépeken sem véletlenül van nagy optika és sokkal nagyobb az érzékelő mérete is, ennek ellenére a zsebünkben lapuló készülék is tud viszonylag jó képeket csinálni a maga határain belül, ha tudatosan használjuk, ehhez mutatunk egy kis segítséget.

1.A kiválasztás

A tulajdonságoknál első helyen szerepel, hogy hány megapixeles képeket tud készíteni a telefon, vannak már 108 megapixelesek is, de ez önmagában sokat nem árul el. Például az újságokban megjelenő képek általában mindössze 3-5 megapixelesek, így ne ez legyen az első amit megnézünk, inkább figyeljük, hogy van-e külön nagylátószögű illetve telefotó kamera, hiszen a digitális zoom mindig sokkal rosszabb minőségű az optikainál.

2.Fekvő képet készíts!

Először is fordítsuk el a telefont fekvő (landscape) állásba fotózásnál és videózásnál is, nagyon kevés olyan helyzet van, ami álló kép készítését igényelné. Nem véletlenül van a TV és a monitor is “fekvő” állásban, és a moziban sem 25 méter magas a vászon. A legtöbb képet azzal rontják el, hogy álló módban óriási területet foglal el a képen az ég és a föld, miközben az érdekes téma középen egy miniatűr lesz, vagy egyáltalán bele sem fér a képbe oldalirányban.

3.Komponálj!

A témát próbáljuk az ún. aranymetszésbe helyezni, ez nagyjából a kép harmadánál van. Itt legyen a horizont, egy portrénál a szem, vagy egy egész alakos képnél a térben ide próbáljuk elhelyezni az alanyunkat. Miért? Mert ez a harmónikus, rengeteg helyen felfedezhető a természetben, például a csigák mészvázán és több növényen is. A telefonon bekapcsolhatjuk a rácsvonalakat fényképezéskor, ez segíteni fog minket a jó kompozíció megtalálásában. Figyeljünk arra is, hogy minden a képben legyen, ne “vágjuk le” az alanyunk kezét, vagy ne lógjon ki az autó hátulja a képből.

4.Fókuszálj!

Nagyon fontos, hogy az legyen éles, amit meg szeretnénk mutatni. Nem túl előnyös, ha egy portrénál az alanyunk mögötti tapéta az éles, az arc pedig homályos lesz, ezért tudatosan fókuszáljunk. A telefon autófókusza segít, de nem mindig tökéletesen pontos. Ha viszont az ujjunkkal rábökünk a képernyőn a fontos részre, akkor ide fog fókuszálni a telefon.

5.Se túl sötét, se túl világos

Fontos a jó megvilágítás. Aranyszabály, hogy nappal szemben nem fotózunk, de a túl kevés fény sem segít, itt jön ki a telefonok egyik nagy gyengesége: kevés fénynél nagyon zajos vagy elmosódott lesz a kép, így ilyen helyzetben ne várjunk csodát tőle.

6.Utómunka

Ha elkészült a kép, ne féljünk szerkeszteni. Viszont felejtsük el a csodafiltereket, a kevesebb néha több, bár a legtöbb kezdő fényképész beleesik abba a hibába, hogy “túlhúzza” az effekteket. Évekkel később visszanézve már bánni fogjuk, így inkább csak az alap dolgokat állítsuk akár a beépített szerkesztővel: fényerő, kontraszt, telítettség, illetve vághatunk is a képből.

Kiemelt képünk illusztráció.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!