A klasszikus tésztához liszt, só, víz és élesztő kell

2021.01.23. 07:00

Variációk házi pizzára

Home office-ban dolgozva előfordul, hogy pizzát rendelünk. Pedig ha házilag készítjük el, olcsóbb is, és a variációs lehetőség is nagyobb.

Tersztyánszky Krisztina

Fotó: mindmegette

Gombás-sonkás pizza

Hozzávalók a tésztához: 40 deka liszt, 3 deka élesztő, egy evőkanál cukor, 2,5 deci langyos víz, egy teáskanál só, 3 evőkanál olívaolaj. A feltéthez: egy csokor majoránna, fél csokor kakukkfű, két gerezd fokhagyma, 50 deka vegyes gomba, 20 deka füstölt sonka, 20 deka pizza mozzarella sajt, 50 deka konzerv hámozott, darabolt paradicsom, 3 evőkanál olívaolaj, só, bors.

Tálba szitáljuk a lisztet, közepébe mélyedést készítünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, és ráöntünk 2,5 dl langyos vizet. Letakarjuk, és felfuttatjuk az élesztőt. Alaposan kidagasztjuk, közben beledolgozzuk a sót és az olívaolajat. Ha a tészta fényes, hólyagos, és elválik az edény falától, letakarjuk, és meleg helyen 35 percig kelesztjük.

A zöldfűszereket leöblítjük, néhány levelet félreteszünk a díszítéshez, a többit apróra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. A gombákat megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk. A sonkát ledaráljuk, a sajtot lereszeljük.

A darabolt paradicsomot összekeverjük a zöldfűszerekkel, a fokhagymával, sóval, borssal. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a gombákat a sonkával együtt kissé megpirítjuk benne. Sózzuk, borsozzuk.

A tésztát átgyúrjuk, lisztezett deszkán 32 x 38 cm nagyságú lappá nyújtjuk. Kiolajozunk egy hasonló nagyságú tepsit, ráfektetjük a tésztát, és villával megszurkáljuk. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A paradicsomos keveréket rákenjük a tésztára, rászórjuk a sonkát, a gombát és a sajtot, és a sütőben 20-25 percig sütjük. Felszeleteljük, a zöldfűszerekkel díszítjük.

Hagymás-tejfölös pizza

Ez egy nagyon gyors, és nagyon finom fogás, vendégváráshoz is remek ötlet!

Hozzávalók: 40 dkg konyhakész pizzatészta, egy fej vöröshagyma, 25 dkg tejföl, só, bors.

A tésztát kitekerjük, kivágunk belőle egy kört, és egy kivajazott, kerek tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy pereme is legyen. A hagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk, és gyűrűkre bontjuk. A tejfölt habosra keverjük egy kevés sóval és borssal. Ezután az előkészített tésztára simítjuk, majd a tejfölrétegen elrendezzük a hagymakarikákat. Végül a pizzát 220 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Fitneszpizza

Hozzávalók a tésztához: 2,5 bögre teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 1 csomag instant élesztőpor, 2 dl meleg víz, 1 evőkanál nyírfacukor, 1 teáskanál só, 1 evőkanál kókuszolaj vagy olívaolaj. A szószhoz: paradicsompüré, fokhagyma, só, bors, bazsalikom, oregánó. A feltéthez ízlés szerint: sonka, olívabogyó, koktélparadicsom, kukorica, feta, zsírszegény trappista sajt.

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd pihentetjük, hogy megkeljen. Addig elkészítjük a pizzaszószt. A paradicsompürét összekeverjük a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, bazsalikommal és az oregánóval. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A megkelt tésztát vékonyra nyújtjuk. A sütőformát olajjal kikenjük, belefektetjük-nyomkodjuk a tésztát. Megkenjük a szósszal, rátesszük a feltétet és 20-30 perc alatt készre sütjük.

Kiemelt képünkön: A fitneszpizza tésztája teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztből készül

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában