Szem alatt

2021.02.27. 07:00

A fáradtság mellett hiánybetegségről is árulkodhatnak a sötét karikák

A karikás szemekről mindenkinek a fáradtság, a kialvatlanság és a stressz jut eszébe. Bár valóban ezek a leggyakoribb okok, más betegségről is szó lehet.

Tóth Dóra

Fotó: Shutterstock

A szem körüli bőr vékony, alatta hajszálerek hálózatát találjuk, amik igen hamar reagálnak az oxigénhiányos állapotra és a keringés változásaira. A karikás szemek okainak listáján így első helyen áll az alváshiány, a hajszolt életmód, az élénkítőszerek, mint a tea és a kávé túlzott használata, de a kevés folyadék- és elégtelen gyümölcs- és zöldségfogyasztás is negatívan befolyásolhatja bőrünk állapotát. A dohányzáskor felszálló füst szintén károsító, szárító hatású. A számítógép képernyője előtt eltöltött idő pedig nemcsak szemünket roncsolja, hanem felelős a sötétebb árnyalatokért is. A nők esetében befolyásolhatják a karikák kialakulását a hormonális változások, a terhesség, a menstruáció. Mit tehetünk hát a megjelenése ellen? A bőr hidratálása az egyik legfontosabb, ez a ráncok elkerülésében is segít. Vegyük azonban figyelembe azt, hogy a különböző arc- és szemránckrémek allergiás gyulladást okozhatnak az arra érzékeny embereknél, így viszkető és égő érzés is jelentkezhet.

A teafilteres kezelést is gyakran alkalmazzák, pedig akár ronthat szemünk állapotán. Bár a hűtés általában segít, a hideg filteres pakolás árt, mivel bizonyos fekete teák is tartalmazhatnak allergéneket. Tegyünk egy-egy uborkaszeletet szemünk alá, de egy nem túl hideg kiskanál is hasznos lehet: a hűtés összehúzza a véredényeket, ezáltal eltűnhetnek, halványodhatnak a karikák.

Ha a tünetek tartósan megmaradnak – annak ellenére, hogy kiegyensúlyozottabban étkezünk és többet pihenünk –, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Ilyenkor vérvizsgálattal tisztázható, hogy esetleg vitamin- vagy vashiány vagy más probléma, például allergia okozza a kellemetlen tüneteket.

Kiemelt képünkön: A szem a lélek tükre, de bőrünk is jelzi, hogy valami nincs rendben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!