Lassú tűzön kell készíteni

2021.02.07. 07:00

Különleges indiai ízek a saját konyhánkból

Amíg nem lehet elmenni étterembe, az indiai konyha rajongóinak addig sem kell lemondaniuk kedvenc ízeikről. Vidos Márió, a kőszegi Hotel Írottkő séfje mutatja meg, hogy készíthetünk otthon indiai ételeket.

Tersztyánszky Krisztina

Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: VN/Vidos Márió

A hazánknál harmincszor nagyobb Indiában még a nagyobb gasztronómiai régiókból is akad vagy harminchét. S bár az indiai konyha felettébb sokszínű, a legtöbb étel mégis nagyon hasonló módon készül. Hagyma, gyömbér, fokhagyma vagy fűszerek (római kömény, bors, mustármag) olajban történő pirításával kezdődik, majd hús, zöldségek, a joghurthoz hasonló ízesítők és más fűszerek kerülnek bele. A főzés általában lassú, mivel a hagyományos tüzelőanyag az először sok hőt leadó, aztán már csak parázsló tehéntrágya. Az ételeket végül friss zöldfűszerekkel (koriander) és citromlével teszik teljessé.

Indiai currys tejszínes tészta

Hozzávalók négy főre: 24 dkg spagetti, 35 dkg csirkecomb filé, só, bors ízlés szerint, olaj, 4 teáskanál currypor, 1 fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, 1 csipet fahéj, 1 mokkáskanál pirospaprika, 1 db lime leve, 4,5 dl tejszín.

A tésztát sós vízben főzzük háromnegyedesre, majd szűrjük le. A csirkecombot felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk és kevés olajon magas hőmérsékleten 7 percig pirítjuk, néha belekeverve, nehogy megégjen, de végig pirítsuk! Húzzuk le a tűzről, és forgassuk össze 2 teáskanál curryporral. Ezután kiszedjük és a visszamaradt zsiradékon megpirítjuk a hagymát, megszórjuk a maradék fűszerekkel, és meglocsoljuk a lime levével is. Felöntjük tejszínnel, felforraljuk, majd mehet bele a megpirított hús és a tésztánk, ha kettőt rottyantjuk, készen is vagyunk.

Joghurtos currys húsgolyó rizzsel

Hozzávalók négy főre a rizshez: 40 dkg rizs, 8 dl víz, 2 csapott teáskanál só. A húsgolyóhoz: 2 gerezd fokhagyma, 0,5 cm friss gyömbér, 1 csokor friss petrezselyem, 60 dkg darált hús, só, bors ízlés szerint, 6 evőkanál zsemlemorzsa. A mártáshoz: olaj, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 0,5 cm friss gyömbér, 2 evőkanál currypor, só, bors ízlés szerint, 2.5 dl víz, 35 dkg joghurt.

A rizst mossuk át, sóval és a vízzel felforraljuk, majd alacsony lángon puhára főzzük. A húsgolyóhoz lereszeljük a fokhagymát és a gyömbért, apróra vágjuk a petrezselymet és összekeverjük a többi hozzávalóval. A golyókat kevés olajon pár perc alatt megpirítjuk és kiszedjük. A visszamaradt zsiradékon a mártáshoz lepirítjuk az apróra vágott hagymát, gyömbért, megszórjuk curryporral, elkeverjük, sózzuk, borsozzuk és felöntjük vízzel. Kicsit visszaforraljuk, belerakjuk a joghurtot, hagyjuk, hogy rottyanjon egyet, és a húsgolyóval és rizzsel tálaljuk.

Mogyoróvajas padlizsános curry

Hozzávalók négy főre: 2 db szép padlizsán, 2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb darab piros chili, 4 teáskanál currypor, só, bors ízlés szerint, 3 dl kókuszkrém, 3 evőkanál natúr mogyoróvaj, 3 evőkanál jó minőségű szójaszósz, 5 dl víz, 1 db lime vagy citrom leve. Az étel tálalásához rizs köretnek, illetve snidling és pirított mogyoró.

Egy serpenyőt füstölésig hevítünk, és megpirítjuk benne a nagyobb darabokra vágott padlizsánt, majd kiszedjük.

Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, chilit és a gyömbért is.

Rászórjuk a curryport, elkeverjük, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a kókuszkrémmel, belerakjuk a mogyoróvajat, a padlizsánt, szójaszószt és a vizet. Felforraljuk, majd 20 percig rotyogtatjuk, a végén meglocsoljuk a lime levével. Apróra vágott snidlinggel, mogyoróval és főtt rizzsel tálaljuk.

Kiemelt képünkön: Az indiai tésztáról nem hiányozhat a zöldfűszer és a citromlé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!