Tavaszköszöntő

2021.03.21. 07:00

Egyszerű, papír lakásdíszeket készíthetünk a gyerekekkel

Végleg itt a tavasz – ezt jelzi az is, hogy barka- és aranyvesszőcsokrok kerülnek asztaldíszként a vázákba. Legyünk az idén kreatívabbak, és ne álljunk meg itt a dekorálásban! Készítsünk a gyerekekkel vidám hangulatú papírmadarakat, és a lelkünkből is előcsalogathatjuk a szeszélyes, mozgalmas, színes évszakot.

Tóth Kata

Lehet élénk színű vagy visszafogottabb

Néhány csillogó gyöngyre, cérnára, színes papírra és egy ügyes ollóra lesz szükségünk, hogy elkezdjünk dolgozni a madárkaprojekten. Óvodás, iskolás gyerekek is élvezni fogják az öltöztetést, ami szemet gyönyörködtető végeredményt ad: a madarak évszakokon át velünk maradnak a vázába tett ágakon vagy a konyhaablakban.

A hozzávalók: színes kartonlapok – az A4-es méret elég – a tartós madártesthez, valamint vékony dekorlapok a könnyű szárnyszerkezet készítéséhez. Kell még olló vagy sniccer, tű és cérna – ha maradt karácsonyról aranyszínű cérna, akkor még ünnepélyesebb lesz a madárkák megjelenése –, üveghatású, átlátszó vagy színes gyöngy, filctollak vagy festék (akril/vízfesték), ecset és A4-es nyomtatópapír. A felsoroltak mindegyike megvásárolható hobbiboltokban, ha azok éppen zárva tartanak, akkor a szupermarketek papír-írószer-dekorációs kínálatában.

Az öltöztethető madárkák minimális ráfordítással, speciális eszközigény nélkül készülhetnek
Fotók: VN/Tóth Zsuzsanna

Sablon alapján rajzoljuk meg, majd vágjuk ki óvatosan a madár testét. Ügyes kis­iskolások saját rajz alapján is dolgozhatnak. Érdemes élénk színű kartonpapírt használni, úgy vidám hangulatúak lesznek a kismadarak. A madártest felső részével párhuzamosan, 0,5 centiméter mélyen ejtsünk egy 3 centiméteres vágást éles sniccer és vonalzó segítségével. A munka nagy részét ezzel le is tudtuk.

Ezután következik a szárny megrajzolása és kivágása. Itt már használjunk vékonyabb papírt a légies ­összhatásért. Ne szegje a kedvünket, ha hirtelen nem tudjuk beszerezni a speciális lapokat. Megoldás lehet az is, hogy színes mintákat festünk egy sima A4-es nyomtatópapírra, mely száradás után kiváló ­szárnyalap lesz. Ha készen vagyunk a szárnyakkal, öltöztessük fel madárkáinkat, és állítsuk őket röppályára sima varrócérna és pár szem fényes gyöngy felfűzésével.

Lehet élénk színű vagy visszafogottabb

Ha a test középvonalát nagyjából eltaláltuk, díszítsük a madárkáinkat hosszabb vagy rövidebb gyöngysorral. Vázába tett ágakra, gallyakra és a karnisra is akaszthatjuk őket. Az öltöztethető madárkák nagy előnye, hogy otthon, minimális ráfordítással, speciális eszközigény nélkül, gyerekek bevonásával is elkészíthetők. A végeredmény pedig maradandó, szerethető emlék gondos kezek munkája nyomán. Ha már tele a nappalink színes kismadarakkal, néhányat üdvözlőlapra ragasztva borítékolhatunk, és húsvéti üdvözletként elküldhetünk. A figyelmes, tavaszköszöntő sorokkal másnak is örömöt szerezhetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában