Megfelelő ápolás

2021.04.18. 07:00

Száraz bőr: ne éljünk együtt a problémával, inkább kezeljük!

A bőr az emberi test legnagyobb szerve, sokan mégis elfeledkeznek a megfelelő ápolásáról, ezáltal az száraz, repedezett lehet. Legtöbb esetben a bőr effajta sérülése külső tényezők hatására alakul ki, ezáltal könnyen kezelhető.

Polgár Patrícia

Fotó: Shutterstock

Bőrünk az első védelmi vonal a külső környezetünkből érkező behatások – baktériumok, környezetszennyezés, irritáló anyagok – ellen, ezért fontos, hogy megőrizzük az egészségét. Az egészséges bőr puha és rugalmas, viszont könnyen kiszárad, durva, repedezett lesz és viszket.

Magyarország legnagyobb részén kemény a víz, ezért zuhanyzás után sokaknál jelentkezik húzódó, viszkető érzés. Ezt a téli hideg időjárás még tovább fokozhatja. Az enyhe tünetek házilag is kezelhetők hidratáló használatával és a szárító kozmetikumok elkerülésével. A száraz bőrűek leggyakoribb tünetei a feszülő, húzódó; összezsugorodott vagy dehidratált; durva, érdes tapintású; viszkető; enyhén vagy súlyosan hámló; repedezett; kipirosodott bőr. A probléma általában megelőzhető, de akkor is könnyen kezelhető, ha a bőr már száraz és repedezett. Lehet, hogy egy egyszerű hidratáló is megoldás lehet. Azonban vannak bizonyos egészségügyi problémák, amelyek a bőr kiszáradását okozhatják, és bár ezeket nehezebb kezelni, a tüneteket ezekben az esetekben is lehet csökkenteni, illetve megszüntetni.

Mindazonáltal, ha az otthoni kezelés hatására sem múlnak a tünetek, esetleg még súlyosbodnak is, mindenképpen érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, aki szakértelmével biztosan orvosolni tudja a problémát.

Kiemelt képünkön: Bőrünk testünk első védelmi vonala, ezért fontos odafigyelni a megfelelő ápolására

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában