Fűmag, gyepszőnyeg vagy műfű?

2021.05.01. 07:00

A tökéletes pázsit titka a megfelelő talaj-előkészítés és a rendszeres gondozás

A pázsit a szép kert alapdísze. Színe, sűrűsége, hossza nagyobb felületen éppúgy meghatározza a látványt, mintha csak helykitöltőként használjuk az egyes növények, ágyások között. Ezekben a hetekben még eldönthetjük: fűmagot vetünk, vagy beruházunk gyepszőnyegre. Gondozni mindegyiket rendszeresen kell.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Shutterstock

Fűmagvetés, gyepszőnyeg vagy műfű – ma már több megoldás közül választhatnak a kerttulajdonosok. Mielőtt bármelyik mellett is döntünk, érdemes megismerni az előnyeiket és hátrányaikat.

Hónapok, mire a magok fűszállá cseperednek

A fűmagvetés a leginkább pénztárcakímélő megoldás, ráadásul kevesebb szállítási és szervezési feladatot igényel. Minimum 1–3 hónap azonban, mire használhatóvá válik a gyep, de nagy igénybevétel esetén akár 8–12 hónap is eltelhet, mire eléri a megfelelő magasságot. Célszerű figyelembe venni, hogy a magvak csírázás alatt érzékenyek a taposásra, a kiszáradásra, a madarakra és a talajban élő gyökérkárosító kártevőkre.

A gyepszőnyeg azonnal használható

Nyugaton régóta alkalmazzák, nálunk az utóbbi tíz évben vált népszerűvé a gyepszőnyeg. Drágább befektetés, de gyorsan látványos eredményt hoz. A gyeptégla közvetlen lerakása után szemet gyönyörködtető zöldfelületet kapunk, amely mindenütt azonos színű és magasságú. Egyre többen választják azért is, mert kezdetben kevésbé érzékeny, könnyen elnyomja az egynyári magról kelő gyomfajokat, valamint egyszerűen elhelyezhető alatta vakondháló a túrások megelőzése érdekében. Ügyelni kell azonban rá, hogy a gyepszőnyeg lerakását a felszedéstől számítva 1–3 napon belül végre kell hajtani a gyors regenerálódás érdekében. Ha nem kapja meg időben a megfelelő ápolási munkákat, a fű állapota leromlik, kiritkul, elgyomosodik, legyengül.

Gyomirtás és öntözés

A füvesítés látszólag a legegyszerűbb kerti teendők közé tartozik, valójában már a talaj megfelelő előkészítése meghatározza a majdani eredményt. A gyep optimális fejlődéséhez 20–35 centiméternyi termőrétegre van szükség, ilyen mélységben ajánlatos felásni, átkapálni a földet. Így az könynyebben veszi fel, és tovább tartja meg a nedvességet, tápanyagokat, valamint megakadályozza a pangó víz kialakulását, és a fű is mélyebbre növesztheti gyökereit. Célszerű még a bevetés előtt gyomirtózni is a területet, fertőzött, szennyezett, gyomos földből nagy eséllyel ki sem nő a fű. Ha kevés fűmagot szórunk el, a gyomok beülnek közéjük, ha viszont túl sűrűn kel ki, könynyen befülled a gyep és megjelenik benne a penészgomba. Az ültetést követően legalább az első 3-4 hétben naponta öntözzük a pázsitot, a talaj felső néhány centije legyen folyamatosan nedves. Számos fajta fűmagot árusítanak, igyekezzünk az adott talaj minőségének, fekvésének megfelelőt választani. A keverék előnye, hogy nagy eséllyel olyan magot is tartalmaz, amelynek megfelelők a körülmények. Szükség van indító műtrágyázásra is, amely segíti a füvet a kezdeti fejlődésben, sűrűsödésben. Az első nyírással addig várjunk, míg el nem éri a 8-10 cm-es átlagmagasságot.

Műfű, a végső megoldás

Ha a kertünk adottságai miatt nem marad meg a gyep, vagy túlzott igénybevételnek lenne kitéve, választhatunk műfüvet is. A modern fajták tartósak, könnyen takaríthatók és élethűek. Ideális választás balkonra, tetőteraszra, gyerekjátékok alá. Előnye az is, hogy a jó vízelvezetésének köszönhetően eső után pár perccel már használható. Műfűvel bárkinek lehet szép és ápolt kertje.

Kiemelt képünkön: A gyepszőnyeg gyorsan látványos eredményt hoz. A fűmagvetés a legolcsóbb megoldás, de 1–3 hónap, amire a gyep használhatóvá válik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában