Vízgazdálkodás

2021.05.24. 07:00

Érdemes az esővizet mindig összegyűjteni

A vízgazdálkodási törvény szerint az ingatlanra lehulló és ott maradó csapadékvíz a tulajdonosé. Az eső begyűjtése, majd újbóli felhasználása tehát szabályos, és egyúttal környezetbarát megoldás. A növények is meghálálják, ha csapvíz helyett esővízzel öntözzük őket.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Shutterstock

A kert- és udvartulajdonosok tapasztalatból tudják: tavasztól őszig öntözésre, takarításra nagy mennyiségű víz fogy. Sokat spórolhatunk és a környezetet is kíméljük, ha az esővizet nem engedjük a csatornába: amikor sok van, gyűjtjük, amikor kevés, öntözésre használhatjuk.

A legegyszerűbb a tetőről lefolyó csapadék összegyűjtése, annak anyaga azonban befolyásolja a víz minőségét: a cserép és a műanyag a legideálisabb erre a célra, mert a fémből és a betonból káros anyagok oldódhatnak ki, a bitumen pedig elszíneződést okozhat.

Az esővízgyűjtés legegyszerűbb és leggazdaságosabb módja az eresz alatt vagy mellett egy hordó elhelyezése. Házilag könnyen összeköthetők, de érdemes olyan fajtát választani, amelynek az oldalán csapon vagy tömlőn keresztül leereszthető a víz. Jól néz ki, ha a hordó köré növényeket ültetünk, de kaphatók már kifejezetten erre a célra alkalmas mutatós darabok is.

Ennél modernebb megoldás az edzett műanyagból, speciálisan víztárolásra gyártott tartályok földbe süllyesztése. Ezek nagy mennyiségű vizet képesek felfogni, továbbá a télen gyűjtött csapadék is eltárolható bennük. A beépített szivattyúnak köszönhetően pedig az öntözés is egyszerű. Ideális azért is, mert így a tartály feletti terület használható marad, a felszínen pedig csak egy aknafedél látszik. A beépíthető víztárolók hátránya mindössze annyi, hogy drágábbak az egyszerű hordóknál, elhelyezésük pedig időigényesebb.

Takarékos öntözéssel is spórolhatunk a vízzel: például, ha a kora reggeli órákban vagy az esti szürkületben locsolunk, kevesebb víz párolog el. Inkább öntözzünk ritkábban, de akkor kiadós mennyiségű vízzel, hogy az a gyökerekig eljusson. Célszerű az ágyásokat mulccsal, kis kaviccsal vagy fóliával letakarni, ez csökkenti a gyomosodást, és tovább vizesen tartja a földet.

Kiemelt képünkön: Kössük össze a hordókat, amelyekben a vizet gyűjtjük

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában