Állatbarát

2021.05.09. 07:00

Mit jelez a kutyák rossz szájszaga?

Minden kutyagazdi tisztában van azzal, hogy kedvenceik szájszaga nem éppen a legjobb. Azonban amellett, hogy ez zavaró, egészségügyi problémát is jelezhet, ezért fontos, hogy odafigyeljünk rá

Tóth Dóra

Fotó: Shutterstock

Jó esetben elég lehet egy fogmosás, de van olyan eset, amikor állatorvost kell felkeresnünk. A szájszagot okozó baj kezeléséhez tudnunk kell, mi a pontos kiváltó ok.

Kellemetlen lehelet jelentkezhet például szájüregi problémák kialakulásánál. Ilyen lehet például a fogkövesség, egy tumor, a foggyökértályog vagy az ínygyulladás. Bizonyos tüneteket könnyen felismerhetünk, ha megnézzük kedvencünk száját. Ha az íny vörös és gyulladt, vagy fogkövet látunk, akkor könnyű következtetni a szájszag eredetére, de az alapos, szakember által végzett vizsgálat segít a pontos diagnózisban.

A cukorbetegség szokatlanná teheti például az eb szájszagát: egészen jellegzetes, édeskés szag árulkodik ilyenkor a bajról. A kezeletlen diabétesz súlyos következményekkel járhat, így az állat fogékonyabb lehet a bakteriális fertőzésekre. A vese rendellenes működésének jele is lehet a büdös lehelet, a vesefunkció csökkenése miatt akár vizeletszagot is érezhetünk az állat szájában. Ez is állatorvosi kezelést kíván, súlyos esetben akár fekélyek is képződhetnek a száj nyálkahártyáján.

A száraz és nedves tápok között is találhatunk olyat, ami segít fenntartani az általános szájhigiéniát, de aha azt feltételezzük, hogy inkább okozója a szagoknak, akkor keressünk fel szakembert. Segítségével megtalálhatjuk az állat számára a legjobb megoldást etetés tekintetében is.

Kiemelt képünkön: A szájhigiénia kedvenceinknél is elengedhetetlen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában